Met de trein? Dan reis voortaan eerst aanmelden: ‘We vragen echt niet iets raars’
drukteprognose / videoDe NS vraagt alle treinreizigers om hun ritten voortaan vooraf aan te melden. Op basis daarvan ontvangen reizigers een advies op maat over de verwachte drukte in hun trein. Nu mijden veel Nederlanders het spoor uit angst voor Covid-19.
De nieuwe Treinwijzer, zoals de registratieservice wordt genoemd, gaat woensdag meteen in en volgt na een succesvolle proef onder 5000 reizigers dit voorjaar. Door mensen te verzoeken hun ritten te melden, hoopt de NS hun zorgen weg te nemen. ,,Hoewel treinen leger zijn dan ooit, zien we dat een deel van de reizigers uit angst voor corona de trein vermijdt”, zegt Tjalling Smit, directielid van de NS. ,,Vroeger waren mensen op zoek naar een lege stoel, nu naar een lege coupé.”
Aanmelding gaat via de NS-app, die miljoenen Nederlanders op hun smartphone hebben staan, of via de reisplanner op de website van de spoorwegen. De NS verwacht dat de meesten van de huidige 400.000 dagelijkse treinreizigers aan het verzoek zullen voldoen. Uit onderzoek onder 46.000 reizigers bleek dit voorjaar dat twee derde open staat voor het vooraf aanmelden van een reis. De pilot toonde daarna aan dat 60 procent van de deelnemers het registreren gebruiksvriendelijk vindt.
Vrijwillig
De vervoerder beklemtoont dat het aanmelden op vrijwillige basis geschiedt en alleen gedurende de coronapandemie zal plaatsvinden. Het doel is verder niet om zoveel mogelijk mensen de trein in te lokken. ,,We houden ons aan het advies van de overheid. Het aanmelden is bedoeld om mensen die per spoor moeten reizen, zoals mantelzorgers, dat zo gerust mogelijk te laten doen.”
De NS, die afgelopen jaren recordaantallen reizigers vervoerde, is afgelopen jaar keihard geraakt door de coronacrisis. Tijdens de eerste lockdown dit voorjaar kelderde het aantal reizigers met 90 procent. In de zomermaanden ging het beter en zaten de treinen weer voor de helft vol. Maar door de nieuwe maatregelen zakten de reizigersaantallen weer in. ,,We zitten op slechts een derde van het normale aantal reizigers, terwijl we een vrijwel volledige dienstregeling rijden.”
Als gevolg van corona heeft NS komende jaren 4,7 miljard extra nodig van de overheid, het bedrijf heeft al een fikse reorganisatie aangekondigd.
Lees onder de afbeelding het volledige interview met Tjalling Smit, directielid van de Nederlandse Spoorwegen met alle ins en outs over het nieuwe aanmelden voor treinreizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NS lijdt 185 miljoen nettoverlies, opnieuw financiële steun nodig
De NS heeft in de eerste helft van het jaar een nettoverlies geleden van 185 miljoen euro. Het vervoersbedrijf werd hard geraakt door de gekelderde reizigersaantallen en denkt dat deze ook volgend jaar fors achter zullen blijven. President-directeur Roger van Boxtel zegt dat de Nederlandse ov-sector zich moet aanpassen, maar het niet gaat redden zonder verdere steun. -
Video
Liever virusvrij in de auto dan reizen met de trein
Twintig procent van de ov-gebruikers zal bij verdere versoepeling van de lockdown geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer. De auto en de fiets zijn favoriet als alternatief. -
Aantal gevallen van apenpokken neemt snel toe
De snelheid waarmee het apenpokkenvirus zich in Nederland verspreidt neemt toe. Het virus is tot nu toe bij 352 mensen vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vergeleken met afgelopen donderdag zijn er 64 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Die toename is aanzienlijk groter dan de stijging in de afgelopen weken. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
20
Brandbrief bedrijfsleven: Nederland loopt helemaal vast, nu al miljarden euro's schade
Nederland dreigt helemaal vast te lopen. Door de strenge stikstofregels, beperkingen op het stroomnet en langdurige en ingewikkelde procedures zitten steeds meer bedrijven klem. Dat levert nu al miljarden economische schade op. Ondernemers willen daarom graag meedenken over oplossingen.
-
PREMIUM
Bejaarde (78) met bruut geweld verkracht, verdachte: ‘Ik ben gigolo, het was betaalde seks’
Een 78-jarige vrouw werd afgelopen januari in haar woning bruut verkracht en met zo veel geweld mishandeld dat ze het ternauwernood overleefde. De verdachte die voor het gruwelijke misdrijf vastzit, zegt dat hij gigolo is en een seksafspraak met het slachtoffer had. Hij wordt in het Pieter Baan Centrum onderzocht. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.