Volledig scherm
De zeven grootste spinnen die je op weg naar je werk tegenkomt. © AD

Met deze zeven grote spinnen reis je vandaag naar het werk

Het is weer spinnentijd! Voor de één een grote gruwel, voor de ander een cadeautje. Spinnenexpert Sjef van Overdijk van dierenpark De Oliemeulen in Tilburg zet de zeven grootste spinnen die je op weg naar je werk tegenkomt op een rij. Van de 600 spinnensoorten in Nederland maken deze creeps van je huis en tuin een hindernissenparcours.

Volledig scherm
De huisspin, ook wel de Tegenaria domestica genoemd. © Thinkstock

1. Huisspin
Loop je net half slaperig met je kop koffie in de hand en krant onder de arm naar je bank, komt er plots een spin onder vandaan rennen. Maak kennis met de grote huisspin en meteen één van de meest voorkomende spinnen in Nederland. ,,In september en oktober zie je de volwassen mannetjes. Ze zijn op zoek naar de liefde, een vrouwtje om zich voort te planten. Ze kunnen zo'n zes centimeter groot worden, voor spinnen in Nederland is dat flink", weet Van Overdijk.

De huisspin wordt ook wel de renspin genoemd. ,,Ze gaan er gauw vandoor als iemand met een opgerold krantje, stofzuiger of mattenklopper in de buurt komt. Mijn zusje gebruikte vroeger altijd het nu overbodige telefoonboek om er van af te komen, maar een heleboel huisspinnen blijven tegenwoordig leven dankzij Google."

Volledig scherm
Deze spin heet de trilspin, omdat hij sterk gaat trillen (eigenlijk heel snel ronddraaien) als hij een aanvaller vermoedt. © Thinkstock

2. Trilspin
Tijd om te gaan. Schoenen, jas, sleutels... en een trilspin aan het plafond. ,,Deze spin wordt vaak verward met de hooiwagen, maar er is wel degelijk een verschil. De hooiwagen heeft maar één lichaamsdeel, de trilspin twee. Er ging altijd een broodjeaapverhaal de ronde dat de trilspin giftiger zou zijn dan de hooiwagen, maar omdat hij niet door de huid kan zou hij niet giftig zijn. Dat is de grootste onzin die er bestaat."

De trilspin laat zich zien aan het plafond, in de kruipruimte of in andere vergeten hoekjes. ,,Als je weinig schoonmaakt vertrekken ze weer. Ze hebben een hekel aan viezigheid. Stof blijft namelijk plakken in hun web. Ik heb zelf liever een schoon huis met spinnen, dan een vies huis met andere insecten."

3. Springspin
De mooiste spin kom je volgens Van Overdijk tegen als je de deur uit stapt. ,,De springspin zitten vaak op schuttingen en hebben mooie grote ogen. De meeste spinnen hebben acht ogen en zien daarmee meer dan een mens. Je hebt van deze spin verschillende soorten, sommige zijn prachtig wit met zwart van kleur. Ze kiezen vaak muren uit die op het zuiden staan, daar staat de zon de hele dag op."

Volledig scherm
De ogen van de springspin reflecteren in het donker als er licht op valt. © Sjef van Overdijk
Volledig scherm
De kruisspin is in tegenstelling tot veel andere spinnen geen schuwe soort. © Thinkstock

4. Kruisspin
Loop jij ook continu met je hoofd door een spinnenweb als je via het steegje naast je huis naar de auto loopt? Dan heb je de kruisspin van dichtbij gezien. ,,Dit is de meest getelde spin tijdens de spinnentelling in Nederland. Er zijn wel spinnen die vaker voorkomen, maar die houden zich meer verscholen. De kruisspin maakt een opvallend web. En hij heeft een opvallend groot achterlijf."

5. Venstersectorspin
Heb je eindelijk alle spinnen van je afgeschud en zit je in de auto dan stuit je op de venstersectorspin in je achteruitkijkspiegel. ,,Deze spinnen maken een wielvormig web, met spiraaldraden die vanuit het centrum naar buiten lopen. Een voeldraad leidt naar de schuilplek van deze spin, vaak achter de spiegel. Zelfs als je 120 kilometer per uur rijdt op de snelweg is deze spin niet af te schudden. Knap hé. Deze webben zijn super sterk. En de spin is klein waardoor hij weinig weerstand heeft en zich makkelijk kan vasthouden."

Volledig scherm
De venstersectorspin wordt 6 tot 7 mm groot. © Fritz Geller-Grimm
Volledig scherm
De wespspin wordt ook wel de wespenspin, tijgerspin of wielwebspin genoemd. © Sjef van Overdijk

6. Oeverspin en wespspin
Wie goed uit zijn autoraampje kijkt heeft een piepkleine kans om de grote oeverspin te spotten. ,,Deze zijn niet veelvoorkomend en schuw", vertelt Van Overdijk. ,,Ze wonen aan de oevers tussen de plantjes. Als iemand in de buurt komt, dan duiken ze onder water. Deze spin heeft een spanwijdte van wel twaalf centimeter. Ze komen zeker in Nederland voor, maar niemand ziet ze. Voor mij is dat jammer, dat zou echt een cadeautje zijn. Helaas geldt dat voor weinig mensen."

Dat geldt ook voor de wespspin, die geel met zwart gebandeerd is net als een wesp. ,,Al is ook die moeilijk te zien vanuit de auto. Deze spin kwam twintig tot vijfentwintig jaar geleden voor het eerst voor in Zuid-Limburg, maar heeft zich langzaam via de lucht laten meevoeren tot aan de Waddeneilanden."

Volledig scherm
De mijnspin is zwart tot bruin van kleur en is betrekkelijk klein. © Siga

7. Mijnspin
Ben je een dagje vrij en ga je een wandeling maken, dan moet je uitkijken voor de mijnspin, een soort vogelspin. ,,Mensen denken altijd dat in Nederland geen vogelspinnen zitten, maar dat is niet helemaal waar. De mijnspin heeft tanden die naar beneden staan, dat is heel bijzonder. De rest van de spinnen heeft tanden die zowel naar links als rechts staan. Deze spin komt vooral voor in heidegebieden en zitten het liefst op heuveltjes en in de grond. Ze eten voornamelijk mieren. Deze spin bestaat voornamelijk uit tanden en kaken."

Wanneer zijn we weer van deze huis- en tuingenoten verlost? ,,In de winter zie je ze niet. Dan houden ze winterrust. In het voorjaar worden ze weer wakker of komen de eitjes uit. De hele zomer hebben ze dan weer de tijd om insecten te eten en rond deze tijd gaan ze weer op zoek naar de liefde."

Eigenlijk moet je het volgens de spinnenexpert helemaal niet vervelend vinden, al die spinnen op je pad. Ze zijn prachtig als je ze van dichtbij bekijkt en ze hebben geen kwaad in de zin. De enige spinachtige waar je in Nederland voor uit moet kijken is een teek.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement