Volledig scherm
Hans Gaasbeek © Privéfoto

Met ‘gemengde gevoelens’ naar advocatenconferentie Turkije

De Haarlemse advocaat Hans Gaasbeek is dit weekeinde in de Turkse hoofdstad Ankara voor een conferentie over advocatuur en rechtspraak. Na alle arrestaties van advocaten en rechters van de afgelopen maanden reisde hij ‘met gemengde gevoelens af’.

Waarom bent u eigenlijk op het vliegtuig gestapt?

,,Er zijn reisjes waar ik mij meer op verheug. Maar ik wil mijn collega’s daar een hart onder de riem steken. Het is goed om op te komen voor elkaar. Onafhankelijke rechtspraak is een heel hoog goed.”

Wat gaat er mis in Turkije?

,,Voor de staatsgreep liep de rechtspraak al moeizaam in Turkije, maar sindsdien zijn er 2000 rechters en 200 advocaten gearresteerd. Advocaten- en rechtersverenigingen zijn verboden verklaard. Veel Turkse advocaten zijn noodgedwongen lid geworden van de Europese organisatie AED.”

Verdenkt de Turkse overheid de gearresteerde advocaten en rechters van Gülenisme?

,,Dat niet alleen. Er zijn collega-advocaten die zich schamen hoe hun Koerdische collega’s worden behandeld. Vorig jaar is de deken in Diyarbakir, Tahir Elci, vermoord. De vrijheid van meningsuiting staat er onder druk. Je hoopt dat de overheid niet verder richting dictatuur schuift. Wat dat betreft zijn wij bevoorrecht om in Nederland ons werk te doen.”

Lopen u en uw collega’s gevaar te worden gearresteerd?

,,Ik ben geen gevaardeskundige, dus kan daar weinig zinnigs over zeggen. Maar advocaten en rechters zouden altijd moeten kunnen vergaderen met elkaar. Dat is van belang voor de rechtspraak.”