Volledig scherm
Frank Poorthuis. © Marco de Swart

'Met mij gaat het niet zo best, Diederik'

Nog 8 dagenE-mails gevonden na een hack van het PvdA-partijbureau. 'Lieve Ahmed, kan ik even langs komen?'

Quote

Een mes keihard in je rug, zeiden ze toen van me. Ik was er zelf nogal van geschrok­ken, toen. Ben je nog boos op me

Lieve Diederik,

Hallo Didi, hoe is het met jou? Ik hoor al weken niks van je. Gaat het goed met je?

Ik zal maar eerlijk zijn: met mij gaat het niet zo best. Na gisteren (heb je gekeken? Ik hoop het niet eigenlijk), na gisteren voel ik me de hele dag al beroerd. Misschien zag je dat wel. Ik voelde me tijdens dat debat al een beetje wegzakken. Enfin, eerst kreeg ik die klerelijer van een Buma over me heen, noemde me een 'spuit elf'. Buma, nota bene! Nou, dat pik ik natuurlijk niet. Ik wou hem van katoen geven, je weet dat ik dat best kan. Ik heb jou ook wel eens van katoen gegeven, weet je nog? Een mes keihard in je rug, zeiden ze toen van me. Ik was er zelf nogal van geschrokken, toen. Ben je nog boos op me? Didi. Ik bedoelde het niet zo hoor.

Even tussen ons: ik was helemaal mezelf niet toen, ik wilde je helemaal niet beledigen. Om eerlijk te zijn, ik weet eigenlijk steeds minder waarom ik überhaupt met je ging strijden om het lijsttrekkerschap, Didi. Je deed het helemaal niet zo slecht. Ik vond je ook best goed, toen. Heb ik je dat wel eens gezegd? Nou ja, terug naar nu. Je begrijpt het misschien wel.

Heb je gisteren gekeken Didi? Ze waren zo gemeen tegen me. Nou dus, toen wou ik dat doen, die Buma ook eens een mes in de rug steken, zeg maar. Maar toen kreeg iemand anders de beurt. En toen, Didi, toen was ik zo kwaad. Maar toen moest ik direct naar die krullenmevrouw in de spotlights en die, Didi, die was zo gemeen tegen me. Jemig, alsof ik er wat aan doen kan dat de PvdA slecht in de peilingen staat. Dat is toch niet mijn schuld? Nou ja. Enfin. Didi, ik moet het kort houden. Ik moet straks weer naar een talkshow en ik wou je vragen, weet je, volgende  week moet ik nog een keer op debat. Denk je dat we een keertje kunnen sparren? Didi? Hoe jij dit had aangepakt? Zo'n debat. Zo'n lijsttrekkerschap überhaupt? Ik kan bij je langs komen hoor, Didi. Maar waar ben je? Didi?  

Hartelijke groet,

Lodewijk  

PS: BEL ME!

Hallo Ahmed,

Hoe is het met je? Al weken niks van je gehoord. Gaat het wel goed met je?

Ik zal maar eerlijk zijn, met mij gaat het niet zo best. Je hebt gisteren vast wel gekeken naar dat debat. Dat was niet zo best, he. Ik weet het.

Ik wou je vragen, kunnen we eens een kopje thee drinken, Ahmed. Snel eigenlijk. Kun je morgenvroeg? Ik doe om zes uur iets bij een hip radiostation, daarna iets op Radio 1, en nou ja, eigenlijk zit mijn hele dag vol met die onzin. Maar ik kan wel wat skippen hoor. Het wordt toch alleen maar erger, met de dag. Ik heb nog 13 zetels over. Ze wedden al of ik onder de 10 ga uitkomen. Alsof ik er wat aan doen kan, aan die peilingen.

Nou ja, als je niet naar mij kunt komen, kan ik wel even bij jou langs komen, hoor. Aan de Coolsingel? Ik hoor dat je daar veel bent, de laatste tijd. We zien je eigenlijk nergens meer, in PvdA-kringen dan. Is er iets? We missen je best.

Nou ja, het leek me wel leuk om even wat bij te praten. Misschien kunnen we, nou ja, misschien kan ik je dat beter morgenvroeg even vragen. Kun je een uurtje vrij maken voor me? Alsjeblieft, Ahmed. We moeten echt even praten.  

Heel hartelijke groet,  

Je Lodewijk

PS: BEL ME

Hallo Hans,

Hoe is het met jou?

Ik zag je vanmorgen niet in het campagneteam. Best gek, dacht ik nog, dat de partijvoorzitter precies op de maandagochtend na het RTL-debat een afspraak bij de tandarts heeft. Heb je het nog terug gekeken, Hans, het debat? Ik neem aan van wel toch? Ging niet helemaal zoals we hadden geoefend. Daar wou ik het nog even met je over hebben. Maar je was ineens verdwenen, gisteravond in Carre. Ik heb later ook nog geprobeerd je te bellen, maar ik kreeg je vrouw en die zei dat je hoofdpijn had en niet aan de telefoon kon komen.

Ik heb ook hoofdpijn, Hans. Maar ik moet alsmaar naar talkshows en rondetafelgesprekken en met mensen op straat praten. Echte mensen Hans, daar hou jij toch zo van. Die heb ik nu allemaal op mijn dak. En maar rozen uitdelen en maar sjachrijn oogsten. Heb je echt hoofdpijn, Hans? Of durfde je me niet onder ogen te komen, vanochtend? Dat wou ik je eigenlijk alleen maar even vragen, Hans.  

Lodewijk  

PS: BEL ME!

Lieve mensen,  

Hallo, hoe is het met jullie?

Met mij niet zo best. Ik zal het maar eerlijk zeggen. Ik ben nu een paar maanden partijleider en lijsttrekker van de PvdA. En ik vind er niks meer aan. Ehh....


Frank Poorthuis was tien jaar politiek verslaggever. Nu beschouwt hij Den Haag vanaf een gepaste afstand en schrijft hij er dagelijks over tot aan de verkiezingen van 15 maart.