Volledig scherm
PREMIUM
Olympisch schaatser Lotte van Beek tijdens een test in Thialf in 2015. © @TU Delft

Met zenders op de klapschaats jagen op Olympisch goud

We hebben de beste schaatsers van de wereld, maar wat nu precies de ideale schaatsslag is, weten we nog steeds niet. ,,Hoe komt het dat een schaatser soms moppert dat hij net ‘zijn slag’ niet raakt? En hoe kun je zorgen dat dat wel lukt?”, vroeg biomechanicus Eline van der Kruk zich na de Olympische Spelen in Sotchi af. Het antwoord moet komen van klapschaatsen met zenders, een schaatspak met meters en een computermodel.

De afgelopen vier jaar ontwikkelde Van der Kruk een ‘dynamisch computermodel’ waarin zo veel mogelijk gegevens van een schaatser worden verwerkt. En waarmee hij of zij uiteindelijk tijdens de training op een Google Glass (een bril met ingebouwde minicomputer) live kan zien hoe de volgende slag beter kan. Van der Kruk promoveert er donderdag op aan de TU Delft, een dag voor het begin van de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.