Volledig scherm
PREMIUM
Olympisch schaatser Lotte van Beek tijdens een test in Thialf in 2015. © @TU Delft

Met zenders op de klapschaats jagen op Olympisch goud

We hebben de beste schaatsers van de wereld, maar wat nu precies de ideale schaatsslag is, weten we nog steeds niet. ,,Hoe komt het dat een schaatser soms moppert dat hij net ‘zijn slag’ niet raakt? En hoe kun je zorgen dat dat wel lukt?”, vroeg biomechanicus Eline van der Kruk zich na de Olympische Spelen in Sotchi af. Het antwoord moet komen van klapschaatsen met zenders, een schaatspak met meters en een computermodel.

De afgelopen vier jaar ontwikkelde Van der Kruk een ‘dynamisch computermodel’ waarin zo veel mogelijk gegevens van een schaatser worden verwerkt. En waarmee hij of zij uiteindelijk tijdens de training op een Google Glass (een bril met ingebouwde minicomputer) live kan zien hoe de volgende slag beter kan. Van der Kruk promoveert er donderdag op aan de TU Delft, een dag voor het begin van de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

  1. Hobbyduiker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee
    Video

    Hobbydui­ker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee

    Hij wist meteen dat het een bijzondere ontdekking was maar dat het zó speciaal zou zijn daar kan Mark Barto (50) uit Leiderdorp nog altijd niet bij. De hobbyduiker spotte afgelopen weekend een inktvisachtige voor de kust bij Callantsoog, maakte opnames van het beest en stelde later tot zijn grote verrassing vast dat hij er als eerste in Nederland in was geslaagd een kleine achtarmige octopus te fotograferen en filmen.