Volledig scherm
Een man kijkt naar de sterrenregen op de Brunsummerheide. © Shutterstock

Meteorenzwerm: vanavond weer vallende sterren te zien

De aarde en meteorenstorm Geminiden kruisen elkaar deze week, wat mooie taferelen kan opleveren. Vannacht was er vanwege de bewolking weinig te zien, maar vanavond is er meer kans om de sterrenregen te aanschouwen. 

Bewolking en regen gooiden gisteren roet in het eten. Vandaag een herkansing voor iedereen die gisterenavond of vanochtend hoopte op een kosmisch spektakel. Weerplaza verwacht vandaag overdag nog bewolking en neerslag in het hele land, maar tegen de avond gaat het opklaren. Naar verwachting is er bijna overal een heldere hemel als de avond valt. Prima omstandigheden om de meteorenzwerm te aanschouwen. Mogelijk zijn er tientallen vallende sterren zichtbaar. 

Een meteorenzwerm (of meteorenstorm) is een groep stofdeeltjes, afkomstig van een planetoïde of komeet, die in een baan in ons zonnestelsel vliegt. Wanneer de aarde en zo’n zwerm elkaar passeren, verbranden er stof- en gruisdeeltjes bij contact met onze dampkring. Bij die chemische reactie zien we op aarde een ‘vallende ster’. Mits het donker is en het weer helder natuurlijk. Elk jaar rond deze tijd passeren we Geminiden, de op één na grootste meteorenstorm zichtbaar aan onze hemel. 

Volle maan 

Meteorenstormen worden genoemd naar de sterrenbeelden die horen bij de richting waar ze vandaan komen. Geminiden is vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini is tweeling in het Latijn). 

Omdat het net volle maan is geweest, is het maanlicht fel vannacht. De kleinste deeltjes van de sterrenregen kunnen we daardoor niet waarnemen. Raymond Klaassen van Weerplaza adviseert om een plek uit te zoeken waar niet te veel kunstlicht is en om je ogen te laten wennen aan het donker. Als je gaat kijken, trek dan wel een dikke jas aan. Juist bij helder weer is het extra koud. 

  1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
    Poldercrash

    ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

    Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.