Volledig scherm
Koen Verheijden © DG

Meteorologen verrast: weermodel toont intrede winterkou

Er is hoop voor winterliefhebbers. Het nieuwste weermodel laat de intrede van de kou zien in Nederland. In de laatste week van januari kan het ook overdag gaan vriezen en die kou zou zeker twee weken aan kunnen houden. Dat stellen de weerdeskundigen van Weerplaza. ‘Het lijkt een klassieke wintersetting te worden op deze manier’.

Volgens weerman Raymond Klaassen is er sprake van een onverwachte, maar overtuigende omslag in het weer.  Vorige week liet het weermodel nog geen koude zien, maar dat is deze week beduidend anders. ,,De kaarten suggereren een krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Europa, waardoor met een oostelijke stroming koude lucht vanuit Rusland onze kant op kan stromen. Het lijkt een klassieke wintersetting te worden op deze manier’’, aldus Klaassen.

Quote

Op basis van deze prognoses zou ik de schaatsen binnen handbereik houden

Raymond Klaassen

De vorst zou grofweg vanaf 21 januari het land binnen kunnen komen en mogelijk twee weken of langer aanhouden. Tot die tijd is het nog nat en relatief zacht.

Klaassen ziet nog meer redenen om uit te gaan van een omslag in het weer. ,,Wat ook een bijdrage kan leveren aan de koudeomslag is de sterk opgewarmde stratosfeer, een luchtlaag op zeer grote hoogte. Vaak resulteert dit in een sterke afkoeling aan het aardoppervlak. Die afkoeling wordt meestal zo’n twee of drie weken later zichtbaar. Op het moment dat zo’n stratosferische opwarming optreedt is het nog wel de vraag waar de kou zich daadwerkelijk gaat manifesteren. Het lijkt er nu dus op dat een groot deel van Europa daarmee te maken krijgt.’’

Het blijft uiteraard een voorspelling, maar Klaassen spreekt wel van een ‘overtuigend beeld’. ,,Op basis van deze prognoses zou ik zeker nog niet de wintergarderobe gaan opruimen en de schaatsen toch maar binnen handbereik houden.’’

Elfstedentocht

Volgens Klaassen is het echt nog te vroeg om nu al over een Elfstedentocht te beginnen. ,,De temperaturen gaan flink dalen. Met ook overdag vorst. Maar voor een Elfstedentocht ben je er niet met één of anderhalve week vorst. Dan heb je twee langere vorstperiodes nodig en het moet ook niet te hard waaien, anders blijven de wateren te lang open. Maar het is veel en veel te vroeg om daar iets over te zeggen.’’

De voorspelling voor koude temperaturen in januari en februari past perfect in ons klimaat. Februari is in Nederland klimatologisch gezien ook de koudste wintermaand. Vorig jaar kwam de kou nog veel later los. Eind februari en begin maart was er toen sprake van een vorstperiode en kon er zelfs op natuurijs worden gereden. 

Volledig scherm
Blauw is kou © Weerplaza

Echte schaatsliefhebbers gingen vorig jaar in maart nog het ijs op. Bekijk hieronder de video om te zien hoe het er aan toe ging: