Volledig scherm
PREMIUM
© TRIK

#metoo is overal: lezers delen hun ervaringen met seksueel geweld

Sommigen zijn al 85 jaar oud, anderen nog jong. Uit alle lagen van de bevolking, alle werkvelden. Lezers van deze krant deelden de afgelopen weken massaal hun ervaringen. Voor het eerst, voor het laatst, ondanks de zenuwen, met hoop op een betere wereld. Zij laten zien: #metoo is overal.

Quote

Al 51 jaar geleden ben ik aangerand door een dorpsge­noot die vaker bij mijn ouders thuis kwam. Steeds weer kom ik deze persoon tegen en draait mijn maag om

Het is voor het eerst dat ik over mijn persoonlijke ervaring vertel. Ik reken op uw discretie en integriteit. Ik ben nu 57 jaar. Ik denk dat ik 14 moet zijn geweest, toen ik werd aangerand door de broer van een vriendinnetje. Een afschuwelijke, onverwachte ervaring, die me diep heeft geschokt.

Zo begint een van vele verhalen die de afgelopen weken met deze krant werden gedeeld. Slachtoffers van seksueel geweld vertrouwden hun pijn, schaamte, machteloosheid en verdriet toe aan het speciaal voor hen geopende e-mailadres. Nadat hét was gebeurd, hielden ze zich veelal stil. Bijvoorbeeld omdat bewijzen ontbraken: 'Mij werd de mond gesnoerd. Hij zei: Het is jouw woord tegen het mijne, wie gelooft je?' Anderen verstopten zich: 'Ik voelde me beschaamd, opgelaten en bedreigd.'

Nu spreken ze soms voor het allereerst, zoals de vrouw die werd aangerand door de broer van een vriendinnetje. Wat had dat een impact op haar leven. Dat geldt voor alle lezers die reageerden. Zo vraagt een 85-jarige mevrouw zich over die ene ervaring die haar altijd is bijgebleven, nog steeds af: was dat onnodige inwendig onderzoek nu toch verkrachting?