Optreden van Boef.
Volledig scherm
Optreden van Boef. © Jan Ruland van den Brink

MeToo-stichting sleept management Nederlandse rappers voor de rechter

De stichting Music#MeToo daagt Nederlandse rappers als Ali B., Boef en Frenna voor de rechter vanwege ‘vrouwonvriendelijk gedrag en vrouwendiscriminatie’. Ook de bestuurders van hun platenlabels SPEC en TopNotch en het Amerikaanse muziekbedrijf Warner Music Group moeten zich volgens de stichting in de rechtbank verantwoorden.

De bestuurders en de rappers worden niet voor de rechter gedaagd vanwege de teksten in hun nummers, zo blijkt uit het verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor dat is ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland. Die teksten vallen onder de artistieke vrijheid. 

De stichting wil de rechtbank vooral wijzen op het gedrag van de artiesten buiten hun nummers om. Zo plaatste rapper Boef in 2016 een vlog online waarin hij vertelt dat hij, na een arrestatie, tegen een politieagent heeft gezegd: ,,Ik neuk je dochter.” Ook noemde Boef, die bij SPEC onder contract staat, vorig jaar vrouwen ‘kechs’ (hoeren) in een video op Snapchat. Rapper Frenna (van TopNotch) werd in Suriname veroordeeld vanwege het hebben van seks met een minderjarige en het filmen daarvan.

Dergelijk gedrag is volgens de stichting niet te rijmen met bijvoorbeeld de ethische gedragscode van de Warner Music Group, waar SPEC, het bureau van Boef en Ali B., mee samenwerkt. Die code stelt dat zakenpartners worden aangemoedigd zich ver te houden van ‘aanstootgevend gedrag en seksueel expliciete acties of taal’.

Quote

Het is een pijnlijke constate­ring, maar seks, vrouwenmin­ach­ting en vrouwon­vrien­de­lijk­heid verkopen

Stichting Music#MeToo

,,De Code of Conduct lijkt echter een papieren werkelijkheid: een front naar de buitenwereld om te laten zien dat de muziekbranche ethisch is”, stelt het verzoek aan de rechtbank. ,,Het is een pijnlijke constatering, maar seks, vrouwenminachting en vrouwonvriendelijkheid verkopen. Bedrijven moedigen normoverschrijdend gedrag aan: hoe mee je je misdraagt, hoe meer je zult verkopen. En daar zijn niet alleen de individuele artiesten zelf, maar vooral ook hun management verantwoordelijk voor.”

De stichting Music#MeToo wil ‘ongewenste seksualisering en seksueel misbruik binnen de muziekbranche tegengaan’. Vrouwonvriendelijke teksten en seksueel expliciete video’s van rappers zorgen volgens de stichting voor een cultuur waarin vrouwen worden gezien als lustobject en kunnen leiden tot het exposen van vrouwen: het doorsturen van naaktfoto’s of seksvideo’s.

Aangerand

De stichting is in februari van dit jaar opgericht. De voorzitter richtte de stichting op nadat haar dochter werd aangerand op een kerstborrel van een vastgoedbedrijf, op dat feest werd veel rapmuziek gedraaid. De dochter deed eerder dit jaar aangifte van seksuele intimidatie tegen de directeur van het Amsterdamse vastgoedbedrijf, die haar tijdens dat feest twee keer op de billen zou hebben geslagen. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek.

,,Namens mijn cliënt Stichting Music#MeToo is er een verzoek bij de rechtbank ingediend om de bestuurders en een aantal artiesten van SPEC., Top Notch, Warner Bros en Universal Music onder ede te horen. De boodschap van Stichting Music#MeToo is helder: meer respect voor vrouwen en meisjes. Dat is onze opdracht en dat gaan we regelen”, aldus Karim Aachboun, juridisch adviseur van de stichting.

Aachboun, werkzaam bij TaXeCo Belastingadviseurs en Juristen dat klanten als Louis Vuitton bijstaat, kwam eerder in het nieuws door een nog steeds lopende strijd met Ferdinand Grapperhaus, de huidige minister van Justitie en Veiligheid.

Als de rechtbank het voorlopig getuigenverhoor toestaat, wordt daarna beoordeeld of er daadwerkelijk een civiele rechtszaak van start gaat.

Woordvoerders van Spec en TopNotch bevestigen dat de bedrijven vrijdagochtend in kennis zijn gesteld van de juridische procedure. Ze konden of wilden er afgelopen weekend echter nog niet op reageren.

Kijk hier naar uitspraken van rapper Boef:

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”