Metropole Orkest wint prestigieuze Grammy Award

Het Metropole Orkest heeft opnieuw een Grammy gewonnen, de meest prestigieuze muziekprijs ter wereld. Het orkest kreeg de prijs in de categorie 'Best Contemporary Instrumental Album' voor de cd/dvd 'Sylva', die het orkest samen met de Amerikaanse jazzformatie Snarky Puppy maakte.

Dat heeft de organisatie van de prestigieuze muziekprijzen maandagavond in Los Angeles bekendgemaakt. De Grammy Awards, ook wel de 'Oscars' van de muziekwereld genoemd, worden beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen.

Cultuurminister Jet Bussemaker is helemaal in haar nopjes met de Grammy voor het Metropole Orkest. ,,Het is een erkenning voor de hoge kwaliteit en veelzijdigheid van hun werk. Wat mij vooral veel deugd doet is dat het orkest de prijs krijgt voor een samenwerking die over de grenzen van muziekstijlen en culturen heen kijkt. Dat is wat cultuur moet doen: grenzen verkennen en grenzen overschrijden'', aldus de opgetogen bewindsvrouw.

De leden van Metropole Orkest, die de bekendmaking via een livestream volgden vanuit hun thuisbasis in Hilversum, zijn dan ook bijzonder trots op de prijs. ,,Dit is een enorme opsteker voor ons'', aldus hoornist en woordvoerder Pieter Hunfeld. ,,We proberen continu iets toe te voegen aan bestaande muziek. Als dat dan beloond wordt met de allerbelangrijkste muziekprijs van de wereld, dan is dat geweldig.''

Basis lag in Dordrecht
De cd Sylva werd in 2014 opgenomen. De befaamde Amerikaanse jazzformatie Snarky Puppy gaf samen met het Nederlandse orkest twee concerten in het Energiehuis in Dordrecht die de basis van het album vormden. Er staan zes stukken op, die gecomponeerd zijn door de beide orkestleiders.

,,Dit album is een van de meest spectaculaire die het Metropole Orkest ooit gemaakt heeft'', zegt chef-dirigent Jules Buckley. ,,Een heel geslaagde mix van culturen en muziekstijlen. Het laat zien hoe het orkest zich verder ontwikkelt en welke erkenning dit ook internationaal krijgt. Wij zijn trots dat we Nederland op deze manier in het buitenland muzikaal vertegenwoordigen.''

Het was voor de 17e keer dat het Metropole Orkest werd genomineerd voor een Grammy Award. In 2011 won het Metropole Orkest ook al een Grammy.