Volledig scherm
© Patricia Steur

'Mevrouw Poetin' zet ANBO in lichterlaaie

Het is oorlog binnen ouderenbond ANBO. De ruzie tussen directeur Liane den Haan - door haar criticasters aangeduid als 'mevrouw Poetin' - en de lokale afdelingen loopt zo hoog op dat lokale bestuurders opstappen en zelfs privédetectives en juristen worden ingehuurd. Een anonieme e-mail was de lont in het kruitvat.

Quote

Er zit subsidie voor lokale activitei­ten bij, dat is niet van mevrouw Den Haan

Ton Kohlbeck (afdeling Oegstgeest)
Volledig scherm
© AD
Quote

Elk plan moet via het hoofdkan­toor, zoals vroeger in de Sov­jet-Unie

Rien de Regt (afdeling Axel)

De loopgravenoorlog is compleet nu de 387 afdelingen niet meer bij hun geld kunnen. Ze zijn furieus. In het noorden van het land wordt gesproken over afsplitsing van de ANBO, zoals in 2012 ook in Overijssel gebeurde. Een artikel in deze krant waarin directeur Den Haan vertelde over malversaties bij de afdelingen waardoor 2 ton was verduisterd, was het vonkje dat de grootste ouderenbond van het land (180.000 leden) in lichterlaaie zette.

Het vuurtje smeulde al door een anonieme e-mail aan de lokale penningmeesters, waarin stond dat Den Haan voor eigen gewin 3,5 miljoen euro bij de afdelingen weg wilde halen. Er werd opgeroepen het geld weg te sluizen naar andere rekeningen op de Kaaimaneilanden.

Blokkade
Het hoofdkantoor van de ANBO in Woerden reageerde door van alle 400 afdelingen de banktegoeden te blokkeren om verdere verduisteringen te voorkomen. De lokale afdelingen zijn woest. Bij de ANBO staat de telefoon al dagen roodgloeiend. Vorige week hebben 1500 boze ouderen hun lidmaatschap opgezegd.

ANBO-afdelingen in Zuid-Holland willen dat de raad van toezicht Den Haan schorst. Ze hebben een gepensioneerd hoofdofficier van justitie gevraagd om te onderzoeken of het blokkeren van de bankrekeningen onrechtmatig was.

,,Of diefstal zo u wilt. Dat geld is van ons. Er zit subsidie van de gemeente bij voor lokale activiteiten. Dat is niet van mevrouw Den Haan. Van een voormalige medewerker op het hoofdkantoor hoorden we dat er een tekort is van 7 ton. Daarom werd ons geld weggehaald,'' zegt voorzitter Ton Kohlbeck van de afdeling Oegstgeest. Voorzitter Rien de Regt van de afdeling Axel is al even verbolgen. ,,Ieder plan voor iedere activiteit zou vanaf volgend jaar via het hoofdkantoor in Woerden moeten lopen. Zoals vroeger in de Sovjet-Unie via Moskou. Alsof we allemaal fraudeurs zijn,'' zegt hij.

Dictatoriaal
,,Zo werk je toch in de hand dat er een dubbele boekhouding komt? Dan storten de afdelingen de opbrengsten van de bingo niet naar Woerden, maar houden ze die zelf. We willen onze inspraak terug en niet dit dictatoriale beleid.''

Uit onvrede met het landelijke beleid is het bestuur van de ANBO in Capelle aan den IJssel al opgestapt. Ook bij de afdelingen Zuidplas en Spijkenisse overweegt men dat.

Sinds het blokkeren van de rekeningen wordt er met grof geschut op Den Haan geschoten. 'Mevrouw Poetin', zoals ze wordt genoemd door haar critici, moet weg. Renée de Vries, woordvoerder van Den Haan, zegt dat haar baas even geen commentaar wil geven. ,,Want het wordt nu zo op de persoon gespeeld. De aanvallen zijn zó grievend.''

Rinus Tazelaar, voorzitter van de raad van toezicht, noemt de kritiek op zijn directeur 'bespottelijk'. Er is volgens hem een gerichte actie gaande om Den Haan pootje te lichten. ,,Het was echt een heel smerige e-mail,'' zegt hij.

In de anonieme mail stond informatie die alleen bij medewerkers bekend was. ,,Wij hebben het vermoeden dat ontslagen werknemers nu samenwerken met die tien tot vijftien mensen die al jaren lopen te zieken,'' zegt Tazelaar.

Detective
Hij spreekt van 'mensen die er moeite mee hebben dat hun actieradius minder groot is dan vroeger door allerlei beperkingen en die dat compenseren door hun energie te botvieren op het veranderingsproces bij de ANBO'. ,,Wijsheid komt niet altijd met de jaren. Maar we laten het er niet bij zitten. De ANBO heeft een detective in de arm genomen om de bron te achterhalen.''

Woordvoerder De Vries benadrukt dat er één vereniging is, met één boekhouding. Dat moeten de afdelingen toch begrijpen. ,,En slechts 5 procent van onze leden komt bij de activiteiten van de afdelingen. De meeste mensen zijn lid vanwege de belangenbehartiging. Ik kan je zo een lijst namen geven van vrijwilligers die het beleid steunen.''