Volledig scherm
Het fietspad waar het laatste gsm-signaal van de telefoon van Anne Faber werd waargenomen. © AD/Angeliek de Jonge

Michael P. verborg lichaam Anne Faber eerst op andere plek

Verdachte Michael P. heeft het lichaam van de Utrechtse Anne Faber eerst op een nog onbekende plek verborgen, om haar pas later met een auto te verplaatsen naar een bos bij Zeewolde. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan het AD.

Volledig scherm
Anne Faber. © Maarten Veenendaal

De avond van Anne’s verdwijning reed P. op een gestolen en onverzekerde scooter. De recherche houdt er rekening mee dat hij op inbrekerspad was. Hoe Anne om het leven is gebracht en waar dat is gebeurd, is nog onduidelijk. Het OM maakte afgelopen woensdag wel bekend dat P. niet alleen wordt verdacht van moord of doodslag, maar ook van ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting’. Justitie is nog bezig met het maken van een tijdlijn om precies in beeld te krijgen wat er allemaal is gebeurd.

De 25-jarige Anne Faber uit Utrecht verdween op vrijdagavond 29 september, toen ze niet meer thuis kwam na een fietstocht in de regio Utrecht. Anne vertrok rond 17.00 uur, toen het nog zonnig was. Die avond sloeg het weer om en kwam Anne  in een hoosbui terecht. Op een zeker moment is ze de 27-jarige Michael P. tegengekomen.

Verplaatsen

Volledig scherm
Een portret van verdachte Michael P. en het zoekgebied in Zeewolde. © ANP/AD

Nadat P. het lichaam van Anne had verborgen, besloot hij het later te verplaatsen naar het Nulderpad in Zeewolde. Wanneer dit is gebeurd, is nog onduidelijk. In de auto die P. tot zijn beschikking had, die in beslag werd genomen door de politie, werden ook bloedsporen van Anne aangetroffen. Woensdagavond 12 oktober heeft P. de politie uit eigen beweging verteld waar hij Anne had begraven, waarna forensisch rechercheurs haar donderdagochtend vonden.

Enkele dagen nadat Anne was vermist besloot de politie haar telecomgegevens uit te lezen. Omdat haar telefoon niet was ‘uitgelogd’ bij de zendmast, zoals dat gebeurt als een telefoon wordt uitgezet of wegvalt, maar abrupt uit het netwerk was verdwenen, vermoedde de politie direct dat er iets ernstigs was gebeurd. Het laatste signaal werd opgevangen op een fietspad tussen Soest en Den Dolder.

P. kwam in beeld bij de politie nadat zijn dna werd aangetroffen op de jas van Anne. Die werd door een voorbijganger gevonden op een fietspad bij Huis ter Heide. Later werd haar fiets gevonden in een vijver in Huis ter Heide, net als haar tas die even verderop lag.

Den Dolder

De veroordeelde zedendelinquent P. verbleef in het kader van een resocialisatietraject bij de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. In 2012 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar, omdat hij twee minderjarige meisjes onder dreiging van een nepwapen had verkracht.

Ook bleek donderdag dat de vrijheden van P. bij Altrecht Aventurijn nog groter waren dan aanvankelijk gedacht. Zo begon hij half september met een avondcursus tot hovenier op een school in Houten. Dat bevestigt het Wellantcollege in Houten, waar P. les volgde. ,,We wisten niets van zijn achtergrond. Dat hoeft ook niet, wij zijn een normale school en bieden regulier volwassenenonderwijs. Onlangs kwam het ter sprake tijdens de cursus. Zijn foto die rondgaat werd herkend. 'Is dat niet onze Michael', vroeg iemand. Dat bleek te kloppen. Opeens viel het kwartje", reageert woordvoerder Willy Vogels namens de school. 

Lees alles over de vermissing van Anne Faber en de nasleep daarvan in ons dossier

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.