Volledig scherm
De 31-jarige Michael Fudge kwam woensdagavond om door schoten van de politie. © Privefoto

‘Mickey zei het al: als ik ga, laat ik me doodschieten bij de bank’

Amsterdammer Mickey Fudge (31), die woensdagavond door de politie werd doodgeschoten nabij de Nederlandsche Bank in de hoofdstad, leed zijn hele leven aan hevige angststoornissen. Dat vertelt zijn moeder. Hij had euthanasie gewild, maar toen dat niet lukte koos hij voor 'suicide by cop'.

,,Deze wereld is niet voor mij, zei hij me woensdag nog’’, zegt zijn moeder Tanja Samojlenko tegen Het Parool. ,,Hij had al van kinds af angststoornissen en hevige depressies. Kinderpsychologen en vanaf zijn tiende jaar vier, vijf psychiaters, hebben hem niet kunnen helpen. Hij heeft me ooit gezegd: 'Als ik er uit ga, laat ik me bij de Nederlandsche Bank neerschieten door de Marechaussee'.”

'Zachtmoedig’

Michael 'Mickey' Fudge werd in Amsterdam geboren. Zijn vorig jaar overleden vader was van Britse komaf, maar woonde 45 jaar in Amsterdam. Zo kwam hij naast zijn Nederlandse aan zijn Britse nationaliteit. Zijn moeder is Nederlandse met een Oekraïense vader en een Russische moeder. ,,Dat vond Mickey ook wel een interessante combi.’’

Fudge woonde bij zijn moeder aan de Weteringschans, om de hoek van de plek waar hij werd doodgeschoten. Ze benadrukt dat haar zoon heel zachtmoedig was en bepaald geen crimineel. ,,Hij was aardig voor daklozen en had het beste voor met asielzoekers." zegt Samojlenko. ,,Hij was heel erg antifascistisch. We hebben nog samen gedemonstreerd tegen dat extreemrechtse Pegida met hun varkenskoppen, de griezels.”

Als achttienjarige plakte hij witte tape over het woord 'politie' op een politiewagen en werd gearresteerd. ,,Hij moest in de cel slapen. Dat zal de reden zijn dat hij in de politiesystemen voor vernieling staat geregistreerd. Met criminaliteit of zo had hij niets te maken.”

Archeoloog

Fudge zat op de ASVO-basisschool aan het Frederiksplein. Daarna op het Hervormd Lyceum Zuid, maar dat beviel niet. Vervolgens zat hij op een particuliere school. Hij wilde archeoloog worden en 'groef in alle hoeken en gaten'. ,,Hij had als twaalfjarige menselijke botten opgegraven bij het Hortusplantsoen (van een twee eeuwen oude begraafplaats, red.). Daar stond hij nog mee in Het Parool’’, zegt zijn moeder. 

Later wilde hij onderzoeksjournalist worden, maar dat is er nooit van gekomen. ,,Zodra er druk ontstond, ging het niet meer. Hartkloppingen, zweten. We hebben een heel lieve huisarts en die gaf hem medicijnen, maar het was niet voldoende om hem echt te kunnen helpen.’’

'Het ging niet goed’

Nadat hij met zijn moeder nog 'een stom spelletje' had gespeeld op de bank, vertrok Fudge woensdag aan het begin van de avond van huis. ,,Hij wilde een ommetje maken, dat deed hij wel vaker. Dan haalde hij een patatje of zo. Het ging niet goed, maar als ik écht het gevoel had gehad dat het zó mis was, had ik hem wel binnen gehouden, al is dat met een vent van 31 niet eenvoudig.”

Even later hoorde ze dat er wat groots aan de hand was om de hoek. ,,Sirenes, politiepaarden, het hele arsenaal. Ik ben naar buiten gegaan en zag op het Frederiksplein een jongen op een brancard een ambulance in worden gereden. Oh, toch wat anders, dacht ik, dus ik ging weer naar binnen. Dat zal die fietser zijn geweest die in zijn been was geraakt door een afgedwaalde kogel.”

Quote

Het lijkt me heel erg voor de agenten hoe dit is gegaan

Tanja Samojlenko, , moeder

Verklaringen

De opluchting was van korte duur. Op AT5 zag ze vervolgens tot haar schrik dat iemand was neergeschoten door de politie. ,,Op een gedeeltelijk geblurde foto van het slachtoffer zag ik Mickeys schoenen. Het was helemaal mis. Ik heb de politie gebeld: 'Dat is mijn kind'. Ik heb urenlang verklaringen afgelegd. Dat hij geen terrorist of zo is, en geen bankovervaller.”

Zijn moeder is, dwars door al het verdriet, 'heel blij dat haar zoon nu rust heeft’. ,,Het lijkt me heel erg voor de agenten hoe dit is gegaan. Maar het is niet dat hij een heroïsch einde wilde of zo. Mickey was ziek en het ging niet meer.”

Zit jij in de knoop met jezelf en/of wil je praten over zelfdoding? Kijk dan op 113.nl of bel 0900-0113.


De politie kreeg woensdagavond rond 19.15 uur de melding dat een man in de buurt van de Nederlandse bank mensen zou bedreigen met een vuurwapen. Nadat agenten ter plaatse kwamen, liep de man met een getrokken wapen op hen af, waarop de agenten het vuur op hem openden. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

In de buurt van de Nederlandsche Bank vond in 2004 ook een 'suïcide by cop’ plaats.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.