Bloed van koeien en varkens blijkt vervuild met minuscule stukjes plastic.
Volledig scherm
PREMIUM
Bloed van koeien en varkens blijkt vervuild met minuscule stukjes plastic. © BELGA

‘Microplastics’ zitten overal, nu zelfs in het bloed van koeien en varkens

Het bloed van koeien en varkens is vervuild met hele kleine stukjes plastic, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat klinkt verontrustend, maar toch is het volgens de onderzoekster niet zo alarmerend dat iedereen meteen zijn biefstuk of karbonade moet laten staan.

19 reacties

 • Chris Eskes

  1 jaar geleden
  Of een stof giftig is of niet is sterk afhankelijk van de hoeveelheid die je binnen krijgt, sterker nog in medicijnen wordt vaak gebruik gemaakt van sterk verdund gif. Bedenk bij dit soort alarmistische verhalen ook maar eens dat we steeds ouder worden en steeds langer gezond blijven. Helaas doemdenken is voor velen een sport geworden; zure regen, gat in de ozonlaag waren slechts enkele voorbeelden, zoals Youp eens zei; van leven ga je dood.
 • Jan Willem Roos

  1 jaar geleden
  Dit geeft nog eens heel goed aan, hoe fout we bezig zijn.
 • Ron de Bruin

  1 jaar geleden
  Henk JANSE .Klopt wel wat u schrijft maar micro plastics zitten juist ook in... wasmiddel wasverzachter, shampoo, cremespoeling, deo's, en in kleding bijvoorbeeld. Joost mag weten waar het nog meer in zit. Poetsmiddelen misschien. Dit alles sijpelt ook allemaal via verschillende wegen het millieu in. Dus ook al gooi je niets zomaar buiten neer.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Ik gebruik al meer dan een jaar een filtersysteem op mijn wasmachine. Je wilt niet weten hoeveel troep er na 10 wasbeurten in het filter zit. Kijk maar eens op planercare. Mijn generatie heeft zijn best gedaan om troep te maken. Nu opruimen, in ieder geval start met opruimen. Je weet wel: verbeter de wereld en begin bij je zelf. Succes mensen! K.Schagen
 • J Zeeman

  1 jaar geleden
  Tja, dat is ook al jaren bezig, sinds de uitvinding van plastic in 1860 (celluloid). Toch lees ik weinig over grote sterftes door dit plastic. Neemt niet weg dat we steeds meer plastic maken en velen dit zo op straat enz laten vallen en dat heeft natuurlijk gevolgen voor veel dieren die het eten (erger dan micro-plastics?). Dus ja we moeten er wat aan doen, maar doemdenken is ook niet direkt nodig. Hoe dan ook: alles wat we doen heeft invloed op de natuur.