Volledig scherm
© AP

'Microsoft-oplichters' bestelen ons voor miljoenen per jaar

Ze bellen op dat ze van Microsoft zijn, liegen dat er iets mis is met je software, nemen de boel over en bestelen je voor duizenden euro's. Het aantal slachtoffers van 'helpdeskfraudeurs' groeit zo snel dat de politie banken, telefoonbedrijven en andere partijen te hulp vraagt.

Alleen al fraudeurs die zichzelf voordeden als 'iemand van Microsoft' maakten met hun aalgladde praatjes vorig jaar zes miljoen euro buit. De politie kreeg in 2017 bijna tweeduizend aangiften binnen van gedupeerden die het praatje geloofden en even laten bestolen bleken te zijn.

,,Het zijn uiterst geraffineerde gesprekken,'' zegt Vincent Stittelaar, specialist cybercrime. ,,Ze verleiden je met Microsoft, vragen toegang tot je computer en halen dan je geld weg. Het grijpt schrikbarend snel om zich heen. In 2011 kregen we enige tientallen aangiften, in 2012 steeg dat al naar enkele honderden en zo neemt het razendsnel toe. Dan heb ik het nog niet over alle meldingen die we krijgen van mensen die gelukkig wél op tijd de hoorn erop gooien, maar helaas doet nog lang niet iedereen dat. Er vallen vooral veel slachtoffers onder de wat oudere mensen.''

Indiaas accent

Quote

Ze spreken Engels, met een duidelijk accent

Vincent Stittelaar

Helpdeskfraude is daarmee inmiddels, qua aantal aangiften, een van de grootste digitale misdrijven in Nederland. Het grote probleem bij de aanpak van dergelijke oplichterij is dat de daders veelal vanuit, vermoedelijk, India bellen. ,,In zo'n beetje alle gevallen spreken ze Engels met een duidelijk accent,'' zegt Stittelaar. ,,Opsporing is uiteindelijk altijd het doel maar dat zal meteen de grootste uitdaging zijn. Daar zijn rechtshulpverzoeken voor nodig.''

Om toch een einde te maken aan de groei van het aantal slachtoffers gaan politie, Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Autoriteit Consument en Markt én elf partijen uit de telecom-, software- en financiële sector samenwerken om deze snelgroeiende vorm van oplichterij te bestrijden. ,,Bijvoorbeeld banken en telefoonbedrijven gaan meedenken hoe we zo veel mogelijk deze oplichterij kunnen verstoren, technische oplossingen zoeken. Wij hebben de data, nu hebben we hun hulp nodig om hier samen iets aan te doen,'' zegt Stittelaar.

Het officiële startschot van de gezamenlijke aanpak wordt morgen gegeven op de ss Rotterdam, in Rotterdam, in (onder anderen) het bijzijn van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, korpschef Erik Akerboom en voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg.