Volledig scherm
PREMIUM
© Anne Stalinski

'Mijn hond Flip redde mijn leven'

Renee was verslaafdToen Renee Kelder verslaafd was, nam ze een hond. Op het moment dat de fokker Flip uit een bak met stro graaide, kon ze niet weten dat hij zou zorgen voor een cruciale ommezwaai in haar leven.

Quote

Ik had me voorgeno­men meteen bij thuiskomst minder GHB te gebruiken

Renee Kelder

Ik herinner me nog hoe ik acht jaar geleden met mijn toenmalige vriend Taco een vervallen schuur in België binnenliep. In een bak met stro krioelden tien puppy’s over elkaar heen. Het was moeilijk om ze uit elkaar te houden. Dat ik net nog drugs had gebruikt, hielp ook niet.

,,Die zijn nog te koop.'' Met een dikke vinger wees de fokker op drie pups. ,,Nog keuze zat dus'', zei hij joviaal. Omdat hij ze op mijn verzoek nog een paar keer had aangewezen, durfde ik niet meer te vragen om welke het nu precies ging. Dus zei ik maar dat ik niet kon kiezen.

,,Deze vind ik persoonlijk de mooiste.'' De man deed een graai in de bak en hield een klein donkerbruin hondje omhoog. ,,Ik wilde eigenlijk een teefje'', zei ik.

,,Ja, maar reutjes gaan voor je door het vuur hoor.''

En met die woorden vergat ik mijn urenlange research waardoor ik tot de conclusie was gekomen dat ik toch echt een teefje wilde.