'Mijn Iraanse vrienden hebben niets meer te verliezen'

Met ingehouden adem volgen Iraniërs in Nederland de protesten in hun thuisland die nu al dagen duren. Pejman Akbarzadeh (37) uit Amsterdam merkt hoe zijn vrienden snakken naar betere leefomstandigheden en hoopt dat er nu echt iets gaat veranderen. ,,Ze hebben niets meer te verliezen.’’

Volledig scherm
Pejman Akbarzadeh kwam elf jaar geleden naar Nederland. Hij is een pianist, journalist en onderzoeker. © Jean-Pierre Jans

Op een Amsterdamse zolderkamer grijpt de geboren Iraniër Akbarzadeh naar zijn telefoon. Er komt een filmpje binnen van een vriend uit Iran. Hij onderbreekt het gesprek even om te kijken wat het laatste nieuws is. Helaas, Akbarzadeh kende het filmpje al; een speech van geestelijk leider Khamenie die onlangs op de Staatstelevisie voorbij kwam.

En toch wordt geboren Iraniër blij van dit moment. Want deze vriend is er toch maar mooi in geslaagd om het filmpje via WhatsApp de Westerse wereld in te krijgen. Sinds de protesten uitbraken, probeert het Iraanse regime op alle mogelijke manieren sociale media te blokkeren, merkt Akbarzadeh. Hierdoor krijgt hij maar moeilijk contact met zijn familie en vrienden. Sommige slimmeriken lukt het om hun internetgegevens zo af te schermen dat ze de blokkades omzeilen en er informatie doorkomt wat er precies gaande is. ,,Maar het is een voortdurend kat- en muisspel. Als het regime doorkrijgt hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen, blokkeren ze die route en moeten mijn vrienden weer iets anders verzinnen,’’ zegt Akbarzadeh.

  1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
    Zeven gewonden

    Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

    Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.