Volledig scherm
© ANP

Mild VN-comité wil dat Zwarte Piet wordt aangepast

Het anti-racismecomité van de VN, CERD, oordeelt milder over Zwarte Piet dan tevoren werd gedacht. Het zegt niet dat het kabinet Zwarte Piet moet verbieden, of ervoor moet zorgen dat hij op den duur verdwijnt, zoals tegenstanders hoopten.

Asscher sluit zich aan bij VN
Minister Lodewijk Asscher (Integratie) sluit zich aan bij conclusies in het VN-rapport over Zwarte Piet. ,,Ik vind het goed dat ze niet zeggen dat de overheid Zwarte Piet moet verbieden. Ze geven aan dat de traditie er voor iedereen moet zijn, dat is precies wat ik ook zeg'', aldus Asscher in een reactie. ,,Ook al is het een oude traditie, de overheid moet zich ervoor inspannen dat het een feest is voor iedereen en daar ben ik het mee eens.''

Volgens Asscher is de traditie al heel snel aan het veranderen, met creatieve invullingen van gekleurde pieten. Asscher gaat zorgen dat het debat tussen voor- en tegenstanders op een 'normale en beschaafde manier' verder kan. Iets opleggen of verbieden wil hij zeker niet.

Quote

Ik vind het niet zo belangrijk vindt hoe het ventje eruit ziet

Mark Rutte

Het schrijft in het rapport wel dat de overheid 'actief zijn best moet doen' om Zwarte Piet te ontdoen van 'die karaktertrekken' die mensen als racistisch of als verwijzing naar het slavenverleden kunnen zien. Hoewel 'die karaktertrekken' niet uitgelegd worden, gaat het dan waarschijnlijk om de dingen die al eerder onderwerp van discussie waren; de gouden oorringen, de rode felle lippen en de 'krompraat'.

Discriminatie
Een Nederlandse delegatie was vorige week twee dagen bij het VN-comité (CERD) in Genève. Dat comité bestaat uit mensenrechtenexperts en beoordeelt om de vier jaar of landen zich houden aan de VN-verdragen die zij hebben ondertekend. Het ging in Zwitserland onder meer over arbeidsmarktdiscriminatie en de rol van lokale overheden bij de aanpak van discriminatie. En dus ook over Zwarte Piet.

Een van de belangrijkste conclusies van het rapport is dat Nederland meer moet doen aan het voorkomen van discriminatie. Nu ligt volgens het VN-comité de nadruk vooral op reactieve maatregelen, en wordt pas actie ondernomen als discriminatie zich al heeft voorgedaan.

Rutte: Uiterlijk niet belangrijk
Een woordvoerder van de Nederlandse delegatie zei vorige week al dat de overheid niet bepaalt hoe Piet eruit ziet en dat de overheid ook geen verbod oplegt. Maar ook dat de Nederlandse overheid de dialoog blijft stimuleren en de pijn begrijpt.

Ook premier Rutte ziet geen enkele rol voor zichzelf of de overheid om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. ,,Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid,'' zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. En daarbij: ,,Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volksfeest eruit  ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk.''

De premier zei letterlijk dat hij het 'niet zo belangrijk vindt' hoe 'het ventje eruit ziet'. Rutte zegt wel oog te hebben voor de discriminatie die er volgens velen schuilgaat  achter het symbool van de pieten. ,,Blijkbaar voelen mensen in Nederland zich gediscrimineerd. Dat is heel ernstig.''

Wel vindt hij dat minister Asscher ( die discriminatie behandelt) het maatschappelijke debat moet faciliteren 'door verschillende groepen' met elkaar rond de tafel te brengen. Maar dat is dan ook alles. ,,De politiek moet er ver van blijven.''

Hij handhaafde verder zijn uitspraak 'Black Pete is Black Pete'.