Milieu-activist aangehouden na schreeuw op de Dam

videoDe man die de Dodenherdenking op de Dam verstoorde met een schreeuw, is hoogstwaarschijnlijk Leo D., een man die zegt op te komen voor dierenrechten en het milieu. In een interview met deze site, voorafgaand aan de herdenking, zei hij dat hij strijdt tegen de vleesindustrie, die volgens hem een grote druk legt op het milieu. 

Op beelden die direct na de schreeuw gemaakt zijn, is te zien dat dezelfde man wordt afgevoerd door de politie. Tijdens het interview was het nog niet duidelijk dat de man, die zichzelf introduceerde als Leo D., de herdenking wilde verstoren. Hij gaf daar ook geen aanstalten toe. Op de vraag waarom hij naar de Dam was gekomen, zei hij wel dat dat niet was om de oorlogsslachtoffers te gedenken.

,,Van de week sprak ik een Joodse man, een eigenaar van een restaurant. Hem vroeg ik of hij zich wel realiseert dat vleesproductie gepaard gaat met een hoge druk op het milieu. De schattingen lopen uiteen, maar wereldwijd wordt 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen toegerekend aan de productie van vlees. Ondanks dat gaat deze meneer gewoon door."

Later voegde hij daar nog aan toe het onterecht te vinden dat boeren in het zuiden van het land die getroffen zijn door hagelschade geen verzekeringsgeld krijgen. Ook vertelde hij naar de toekomst te willen kijken en niet naar het verleden.

Boeien

Nadat hij om 19.55 uur de bijeenkomst op de Dam verstoorde met een schreeuw, sloeg de politie hem in de boeien. ,,Neem me maar mee jongen, neem me maar mee", zei hij vervolgens. ,,Een acht", voegt hij daar aan toe. ,,Onthouden, een acht." Onduidelijk is wat hij daarmee bedoelt.

De politie in Amsterdam meldt dat er in totaal drie mensen zijn aangehouden. Het gaat om een 55-jarige man uit Amsterdam, een 66-jarige man uit Schiedam - beiden voor verstoring van de openbare orde - en een 22-jarige toerist.

Bekijk hier beelden van de dodenherdenking op de Dam, inclusief de schreeuw, en een interview met de man die later werd opgepakt.

Volledig scherm
De man werd afgevoerd door de politie. © Hollandse Hoogte / Frank van Beek Fotografie