Volledig scherm
© anp

Milieudefensie in hoger beroep voor gezonde lucht

Milieudefensie kondigt vandaag aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank van 27 december in de zaak om gezonde lucht. In zijn vonnis stelde de rechter toen vast dat Nederland de Europese normen voor luchtkwaliteit schendt, maar oordeelde dat dit de Staat niet te verwijten valt. 

,,Iedereen heeft het recht gezonde lucht in te ademen. De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep'', verklaart Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit bij Milieudefensie. 

Al sinds 2008 wordt bij Europese wet bepaald hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Nederland, dat uitstel kreeg om aan die wet te voldoen, beloofde dat de luchtkwaliteit op orde zou komen.

Falend overheidsbeleid

Maar Nederland voldoet nu nog steeds niet aan de wet. Knol: ,,Ik snap niet dat de rechter oordeelt dat het voor de Staat te moeilijk is om aan de wet te voldoen. Ze hebben jarenlang de tijd gehad om effectieve maatregelen te nemen. Intussen blijven mensen letterlijk ziek worden door dit falende overheidsbeleid.''

De uitspraak van eind december was opmerkelijk, omdat de rechtbank Milieudefensie in september nog gelijk gaf in een spoedprocedure. De Staat moest toen de luchtkwaliteit zo snel mogelijk verbeteren.