Volledig scherm
De industrie is een grote veroorzaker van vuile lucht. © ANP

Milieudefensie vraagt geld aan publiek voor spoedprocedure gezonde lucht

Milieudefensie wil via crowdfunding geld ophalen om de overheid te dwingen overal in Nederland voor schone lucht te zorgen. Dat brengt de milieuorganisatie vandaag naar buiten.    

Begin mei vorig jaar kondigde Milieudefensie aan om, samen met actieve bewoners, een rechtszaak tegen de Nederlandse staat aan te spannen. Daarin wordt geëist dat de bestaande wettelijke normen voor luchtkwaliteit overal worden gehaald. Ook moet de overheid actief vervuiling tegengaan. 

Tot nog toe is de zaak nog niet geagendeerd door de rechtbank. Daarom meldt de milieuclub nu: ,,Milieudefensie is het wachten zat en kondigt vandaag een spoedprocedure aan om de overheid te dwingen snel maatregelen te nemen." Het probleem zou veel te dringend zijn om nog langer vooruit te schuiven.

Tienduizenden zieken

,,Sinds we de rechtszaak vorig jaar aankondigden, zijn weer duizenden mensen overleden als direct gevolg van luchtvervuiling, nog eens vele tienduizenden werden ernstig ziek”, zegt Anne Knol, campagneleider bij Milieudefensie.

Om de spoedprocedure te bekostigen start Milieudefensie vanaf vandaag een crowdfundingsactie. Zodra het benodigde bedrag van 9.500 euro is opgehaald, zal Milieudefensie een nieuwe dagvaarding uitsturen. Zo'n spoedprocedure is een 'voorloper' van de daadwerkelijke rechtszaak.

In Nederland kampen één miljoen mensen met klachten als bronchitis, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Luchtvervuiling is daarvan één van de grote oorzaken. Uit onderzoek blijkt dat luchtvervuiling ook tot een verhoogde kans op dementie en leerachterstanden leidt.