Volledig scherm
Actie van Milieudefensie met potten vuile lucht. © ANP

Milieudefensie: Vrijwel geen aanpak van ‘sluipmoordenaar’ fijnstof

Terwijl de overheid een uitgebreid actieplan heeft om de zeshonderd jaarlijkse verkeersdoden naar nul terug te brengen, doet diezelfde overheid vrijwel niets aan de twintigduizend mensen die elk jaar sterven aan de gevolgen van vieze lucht door fijnstof, stelt Milieudefensie in een zaak voor het gerechtshof in Den Haag.

Nederland voldoet bij lange na niet aan de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt voor gezonde lucht. Daarmee schendt Nederland de zorgplicht die het heeft voor burgers, aldus de advocaat van Milieudefensie vandaag in Den Haag. Daar ging de juridische strijd voor gezonde lucht verder die de milieuclub en tientallen medestanders voeren tegen de Staat.

De advocaat wees erop dat er Europese grenswaarden zijn maar dat die niet voldoende zijn voor de gezondheid. Dat is al bekend sinds 2005. Nederland loopt desalniettemin niet hard om effectieve maatregelen te nemen tegen ‘deze sluipmoordenaar’ met een ‘bizar hoog aantal doden en nog veel meer zieken’, aldus raadsman Phon van den Biesen. De overheid treuzelt al jarenlang, stelt maatregelen uit en is daar niet open over, aldus de advocaat. De vervuiling wordt daarom de komende jaren erger.

Extra maatregelen

Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu erkent wel degelijk dat de Europese grenswaarden onvoldoende zijn en daarom zijn er tal van extra maatregelen, zoals milieuzones, voerde landsadvocaat Edward Brans aan. Volgens hem is de lucht afgelopen decennia juist verbeterd. De meeste overschrijdingen van de fijnstofwaarden zijn in binnenstedelijke gebieden waar veel verkeer is of rond intensieve veehouderij. Daarom werkt de landelijke overheid samen met gemeenten om de knelpunten op te lossen, stelde Brans.

Wat de Staat zegt, is niet waar, meent Van den Biesen. ,,Veel maatregelen die zijn genomen, worden niet uitgevoerd. De Staat weet dat niet eens, maar wij wel. Bovendien werken lagere overheden en de Staat elkaar soms tegen’’, zei hij. Brans ontkende dat, maar de Staat kan volgens hem niet altijd alles afdwingen. Hij wees bovendien op het Schone Luchtakkoord dat deze zomer wordt gepresenteerd. Zowel Milieudefensie als de Staat haalde rapporten van het onderzoeksinstituut RIVM aan om het eigen gelijk aan te tonen.

De uitspraak volgt op 7 mei.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.