Volledig scherm
De A16 ter hoogte van Zwijndrecht © Google Maps

Milieudienst: Bouwen kap over A16 is zinloos

ZwijndrechtHet bouwen van een overkapping over de A16 in Zwijndrecht ligt niet voor de hand. Dat schrijft de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in een brief aan de gemeenteraad. De kap zou een probleem moeten oplossen dat niet of nauwelijks bestaat.

Quote

Er is geen substanti­eel verschil tussen Zwijn­drecht en Strijen of Bleskens­graaf.

OZHZ

De gemeenteraad van Zwijndrecht maakt zich al jaren grote zorgen om de luchtverontreiniging, met name om de uitlaatgassen en het fijnstof van de talloze voortrazende auto's op de A16.

Daarom vroeg de raad vorig jaar al om een onderzoek naar de ernst van de verontreiniging en de gevolgen voor de volksgezondheid. Een maand geleden kreeg wethouder Robert Kreukniet bovendien opdracht onderzoek te doen naar de mogelijkheden de A16 te overkappen. Met een kap zou de luchtverontreiniging tegengehouden moeten worden.

Milieudefensie strijdt al geruime tijd voor verlaging van de maximumsnelheid op onder meer de A16 bij Dordrecht en Zwijndrecht. Ook die organisatie wijst de A16 aan als een voorname bron van luchtverontreiniging. Daarbij merkt ze op dat de wettelijke normen weliswaar niet overschreden worden, maar dat de adviesnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie bij lange na niet gehaald worden.

Boosdoener
Volgens de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) klopt dat op zich wel, maar is de A16 niet de grote boosdoener. Wel erkent ze dat de luchtverontreiniging langs de snelweg zo'n 10 procent hoger is dan 300 meter daarvandaan. Langs de weg zou verkeer 4 procent van de hoeveelheid fijnstof leveren.

Maar op 300 meter van de A16 is dat effect al vervlogen, schrijft de OZHZ. Daar is de luchtkwaliteit net zo slecht als in de zeer landelijk gelegen dorpen Strijen en Bleskensgraaf. ,,Er is geen substantieel verschil tussen Zwijndrecht en de beide andere plaatsen,'' aldus de dienst.

Die verwacht bovendien, zonder dat te onderbouwen, dat de uitstoot aan fijnstof de komende jaren zal dalen. Dan zou de luchtkwaliteit zelfs in de buurt van de adviesnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen komen.

Gezondheid
Volgens de dienst hoeft de gemeente zich ook niet al te veel zorgen te maken over de gezondheid van mensen die dicht langs de A16 wonen. Ook al erkent ze geen gezondheidskundige adviezen te verstrekken, ze stelt op basis van landelijk onderzoek vast dat mensen die langs een snelweg wonen nauwelijks korter leven dan ander Nederlanders.

Dat betekent niet dat luchtverontreiniging in zijn algemeenheid geen kwaad kan. Fijnstof veroorzaakt longklachten, zoals astma. Bepaalde soorten fijnstof zouden ook hartklachten kunnen veroorzaken. Al met al leven Nederlanders een jaar korter dan zonder luchtverontreiniging het geval zou zijn.