Volledig scherm
Een vliegtuig vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol © ANP

Milieuorganisatie haalt uit naar Schiphol: ‘Veel vluchten zijn illegaal’

UPDATEVeel vluchten van en naar Schiphol zijn illegaal omdat de luchthaven al jarenlang opereert zonder natuurbeschermingsvergunning. Dat stelt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) in een vandaag verschenen rapport.

Volgens juristen kan dat betekenen dat het aantal vluchten op Schiphol drastisch omlaag moet. Het ontbreken van de vergunning wordt bevestigd door Schiphol zelf. ,,Dat betekent dat Schiphol in overtreding is en er daarmee sprake is van een illegale situatie", zegt voorzitter Johan Vollenbroek van MOB.

Vollenbroek heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en dat van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat verantwoordelijk is voor de vergunningverlening, formeel verzocht te gaan handhaven. Ook gaat hij een klacht indienen bij de Europese Commissie in Brussel.

‘Niet nodig‘’

Voor het wijzigen van kleine landschapselementen of van vegetaties heeft een bedrijf of luchthaven doorgaans een natuurvergunning nodig. Schiphol stelt echter dat de luchthaven die vergunning niet nodig heeft, omdat de luchthaven al ruim honderd jaar bestaat, dus lang voor de invoering van de Europese Natuurbeschermingsrichtlijnen en de Wet Natuurbescherming. 

Schiphol stelt dat de vliegoperatie van oudsher is gereguleerd door algemene regels, zoals de Wet Luchtvaart en niet door vergunningen die later zijn geïntroduceerd. ,,Schiphol heeft dan ook geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd.”