Volledig scherm
Militairen zijn boos nu defensie niet voor iedereen een eigen, nieuwe helm wil bestellen. Een deel van het personeel moet het straks op uitzending of bij een oefening doen met een leenexemplaar. © ANP

Militair op missie moet helm met andere soldaat delen

Militairen zijn boos nu defensie niet voor iedereen  een eigen, nieuwe helm wil bestellen. Een deel van het personeel moet het straks op uitzending of bij een oefening doen met een leenexemplaar.

Quote

Maar straks moet een deel van het personeel dat op oefening of uitzending gaat een helm uit een pool gebruiken

Woordvoerder vakbond VBM

Tussen 2019 en 2022 krijgen militairen dan eindelijk hun langverwachte, nieuwe gevechtskleding. In totaal worden er 45.400 basispakketten besteld, maar opvallend genoeg slechts 22.500 helmen.

Bij dat laatste wil vakbond VBM zich niet neerleggen. ,,Een helm hoort wat ons betreft bij de persoonlijke uitrusting, die je zelf kunt verzorgen en aanpassen'', zegt een woordvoerder. ,,Maar straks moet een deel van het personeel dat op oefening of uitzending gaat een helm uit een pool gebruiken.''

Hoewel de vakbond ontevreden is, zegt een woordvoerder van het ministerie dat een wijziging in de bestelling 'niet voor de hand ligt', omdat niet iedereen altijd een eigen helm bij de hand hoeft te hebben. Volgens defensie wordt bij de aankoop van materieel gezorgd dat militairen over de beste kleding en bescherming beschikken bij het uitvoeren van hun taak. Dat kan ook als ze een van de 4500 'leenhelmen' moeten gebruiken.

Keuze
,,De bezwaren van de vakbond zijn bij ons bekend. De keuze om de ene militair wel en de ander niet van een nieuwe helm te voorzien, wordt genomen op basis van hun dagelijkse werkzaamheden.'' Maar ál het personeel is operatio­neel inzetbaar, benadrukt de vakbond, die daarnaast logistieke problemen vreest bij het verdelen van de 'leenhelmen' bij oefeningen.

En militairen zelf ervaren in de praktijk in elk geval niet dat ze over de beste uitrusting beschikken. Al lang zucht personeel onder het verouderde materiaal waarmee ze hun werk moeten verrichten. Zo is bij de mariniers een veelheid aan soorten buitenjassen in omloop, waarvan een deel na een fikse regenbui urenlang nat blijft. In sommige gevallen kregen militairen met een lek exemplaar tijdens oefeningen te horen dat ze maar ducttape moeten gebruiken om het ding op te lappen.

Quote

Er wordt gezegd dat ambtenaren gelukkige werknemers zijn, maar dat is voor defensie­per­so­neel niet het geval

Vakbondswoordvoerder

Berucht
En dan is er nog dat beruchte voorbeeld van het munitiegebrek, dat zorgt dat er niet wordt geschoten, maar 'pang, pang' wordt geroepen. Dat nu niet voor iedereen een helm wordt besteld, is de zoveelste tegenvaller in een reeks die inmiddels zwaar weegt op de schouders van militairen. 

De jarenlange, forse bezuinigingen hebben hun weerslag op het personeel, zo wordt gewaarschuwd. De vakbondswoordvoerder: ,,Er wordt gezegd dat ambtenaren gelukkige werknemers zijn, maar dat is voor defensiepersoneel niet het geval. Ze kunnen niet tevreden zijn over wat nu wordt geboden. Ze blijven achter in hun mogelijkheden, doordat het aan middelen ontbreekt.''

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”