Militairen Schiermonnikoog beginnen aan moeilijk toegankelijke oostkant

videoEen honderdtal militairen is vanmorgen aangekomen op Schiermonnikoog om daar de getroffen stranden op te ruimen. Ze worden vergezeld door tientallen vrijwilligers. De opruimactie begint rond 11 uur, aan de oostkant van het eiland, nu de zon volledig op is en het hoge water verdwenen. 

De stranden van Schiermonnikoog liggen vol aangespoelde spullen uit de 277 overboord geslagen containers. Het gaat onder meer om koelkasten, matrassen en heel veel plastic. Er zijn zo'n dertig containers gevonden, de rest drijft nog op zee. Sommige stranden op de Waddeneilanden zijn al deels opgeruimd, maar op de slecht toegankelijke pekken ligt het nog boordevol rotzooi. Ook is er vannacht veel nieuwe troep aangespoeld. 

De militairen dachten gisteren twee dagen werk te hebben aan het opruimen van de stranden, maar vanmorgen bleek dat ze er sterk rekening mee houden dat ze langer moeten blijven. 

De opruimactie begint rond 11 uur aan de oostkant van Schiermonnikoog, vertelde burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog vanmorgen na de briefing van de militairen in het gemeentehuis. De oostkant is het minst toegankelijk. De troepen uit het Drentse Havelte hebben ook een aantal terreinwagens mee om daar te komen. 

Helikopter

Een helikopter van Rijkswaterstaat ondersteunt de actie en bekijkt wat er vannacht allemaal is aangespoeld. Op plekken die beter toegankelijk zijn, worden toeristen en eilanders ingezet om te helpen opruimen. Er zijn overal vuilniszakken en hulpmateriaal beschikbaar. Bij strandpaviljoen De Marlijn kunnen eilanders en vrijwilligers terecht voor vragen en koffie.  

Het afval dat de komende dagen wordt opgeruimd, wordt niet gescheiden. ,,De focus ligt nu op het zo snel mogelijk verwijderen van zo veel mogelijk afval van het strand”, vertelt de burgemeester. Dat gebeurt onder meer met de hand maar ook met een speciale 'beachcleaner’, een apparaat dat kleine stukjes plastic als het ware opveegt van het strand. 

Volledig scherm
Militairen nemen op Schiermonnikoog het draaiboek van de opruimactie door. © Hanneke van Houwelingen

Reservisten

Enkele militairen die nu op het eiland aan het werk gaan, zijn reservisten die gisteren gewoon aan het werk waren toen ze werden opgeroepen. Ze hebben weinig geslapen vannacht, omdat ze nog veel moesten regelen. Reservist Gerrit Folkerts moest vannacht bijvoorbeeld nog een viertonner (een middelzware, militaire vrachtauto met een laadbak) ophalen en heeft niet meer dan twee uur geslapen. ,,Al was dat lastig met al het gesnurk van zijn collega’s in de kazerne op Lauwersoog”, vertelde hij vanmorgen op de boot naar Schier.

Volledig scherm
Reservist Gerrit (links) moest vannacht nog een viertonner ophalen. © Hanneke van Houwelingen

Golf met rommel

De militairen springen mogelijk ook op andere eilanden bij als daar de nood aan de man is omdat er bijvoorbeeld een nieuwe golf rommel aanspoelt. 

Burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog is blij dat militairen er zijn. ,,Ik verwacht dat we een eind gaan komen vandaag. Helaas is er vannacht wel weer veel aangespoeld. Het strand ligt helemaal bezaaid met plastic rommel, korrels, speelgoed en matrassen. En ook de hele Noordzee ligt nog vol met rommel. Het is een echt een vreselijke situatie.”

De troep op het eiland doet Van Gent pijn als burgemeester, maar ook als lid van GroenLinks. ,,Schiermonnikoog is een nationaal park. Voor de natuur en het milieu is dit écht geen goed nieuws. We gaan er alles aan doen om de schade zo veel mogelijk te beperken.”

Mee naar huis

Mensen die spullen mee naar huis hebben genomen die ze tijdens het jutten op de stranden hebben gevonden, behoren niet tot de prioriteit van de burgemeester. ,,Wat we nu willen is zo snel mogelijk de stranden opruimen.” Zelf heeft ze niks meegenomen van het strand: ,,Ik ben burgemeester, ik ben geen strandjutter.”

Ook helpen? De veerdiensten naar Ameland en Schiermonnikoog hebben een speciaal strandopruimticket in het leven geroepen. In de vertrekhal van Holwerd en Lauwersoog kun je tot en met zondag 6 januari 2019 een speciaal Strandopruimticket kopen tegen sterk gereduceerd tarief: volwassenen €6,05 en kinderen €3,00 voor een retourticket. 

Volledig scherm
Burgemeester Ineke van Gent in gesprek met militairen bij aankomst op Schiermonnikoog. © ANP
Volledig scherm
De militairen komen aan op Schiermonnikoog. © ANP
Volledig scherm
De troepen uit het Drentse Havelte nemen een aantal terreinwagens mee. © ANP
Volledig scherm
Militairen vertrekken richting Schiermonnikoog. © ANP

Burgemeester Ineke van Gent geeft een reactie over de situatie op Schiermonnikoog. Bekijk hier de beelden:

Verslaggever Hanneke van Houwelingen is op Schiermonnikoog: