Militairen 'verraden' hun positie met populaire sportapp
Gegevens van de populaire sportapp Strava worden gebruikt om onbekende militaire en strategische basissen te ontdekken. Omdat militairen lang niet altijd hun smartwear uitschakelen als ze patrouilleren of trainen, verraden ze hun locaties en vaste routes. Online sporenzoekers speuren nu naar basissen waarvan niet algemeen bekend was dat ze bestonden of bemand waren.
Strava was eind vorig jaar beretrots toen ze haar meest gedetailleerde wereldkaart tot nu toe uitbracht, ‘The Global Heatmap’. Er werd een miljard activiteiten van fietsers, hardlopers, maar ook bijvoorbeeld zeilers ingeladen. Op de indrukwekkende kaart kan je van elke plek opzoeken waar mensen sporten en zelfs zien wat het begin en eindpunt van hun route is.
Ook in Nederland laat de app interessante patronen zien. Zo is er een schaars befietste route tot aan de voordeur van de woning van koning Willem Alexander op landgoed Eikenhorst in Wassenaar te zien:
Lees door onder de foto.
Militairen
Waar Strava mogelijk niet bij stilstond, is dat ook nietsvermoedende militairen hun locaties hiermee verraden. Met name in dunbevolkte gebieden of plaatsen waar internet en smartwear (smartphones, smartwatches, etc.) niet vanzelfsprekend zijn, valt het op als er op één locatie opeens veel activiteit is. Ook routes van Nederlandse militairen in Mali, van wie de locatie overigens gewoon bekend is, zijn zo te zien:
Lees door onder de foto.
Defensie laat via woordvoerder Paul Bezuijen aan deze site weten bekend te zijn met het online plaatsen van de data van Strava. Er wordt onderzocht wat dit betekent voor Nederlandse militairen in het buitenland. Defensie neemt, indien nodig, maatregelen. ,,Nieuwe technieken vragen continu om een risicobeoordeling. Defensiemedewerkers worden regelmatig geïnformeerd over het gebruik en de gevaren van apps zoals Strava", aldus Bezuijen.
Op Twitter wordt momenteel druk gespeculeerd over geheime locaties. Door geruchten, bekende informatie en Strava-activiteit te combineren, komen online sporenzoekers tot nieuwe inzichten. Adam Rawnsley, een journalist van The Daily Beast, spoorde bijvoorbeeld al mogelijke CIA-faciliteiten, een Russische basis in Syrië en nieuwe activiteit op een betwist eiland van Chinezen op.
Of dit echt nieuw is en gevaar oplevert, blijft de vraag. Internationaal veiligheidsanalist Tobias Schneider nuanceert op Twitter zijn eigen ontdekkingen door erop te wijzen dat vaste basissen altijd al lastig te verbergen zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als er wordt ingebroken op de live data van een app als Strava, waarmee militairen in realtime kunnen worden gevolgd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
16
Wie begint over mobieltjes uit het klaslokaal is niet meteen een ‘boomer’
Ze zijn onmisbaar, maar ook zo verslavend, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Baas van Mexicaanse dierentuin slachtte vier dwerggeiten en serveerde ze op personeelsfeest
De oud-directeur van een dierentuin in het zuiden van Mexico heeft vier dwerggeiten van de dierentuin gedood en ze opgediend tijdens een personeelsfeest. Ook zijn in een paar maanden tijd tientallen andere dieren verhandeld of verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse autoriteiten.
-
Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen uitspraak in opruiingszaak Willem Engel
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de opruiingszaak rond Willem Engel. De Viruswaarheidvoorman stond vorige maand voor zes feiten terecht, maar werd voor ‘slechts’ één feit veroordeeld. ,,We gaan voor de hele zaak in hoger beroep,” voegt een woordvoerder van het OM Rotterdam toe. Meer details geeft het OM nu niet. -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Feyenoord moet op zoek naar nieuwe commercieel directeur: Van Dijk weg na verschil van inzicht
Feyenoord moet op zoek naar een nieuwe commercieel directeur. Joris van Dijk legt per 1 februari 2023 zijn werkzaamheden neer vanwege een verschil van inzicht over de koers die in de komende jaren gevaren moet worden. De Rotterdammers zeggen op korte termijn op zoek te gaan naar een vervanger.