Volledig scherm
Militairen moeten een vrije dag opnemen om maandag bij het pensioenprotest aanwezig te zijn, tot woede van de vakbonden. © ANP

Militairen woest op Defensie: wie wil protesteren voor beter pensioen, moet vrij nemen

Militairen die maandag actie willen voeren voor een beter pensioen, moeten daarvoor zelf een vrije dag opnemen. Dat heeft Defensie hen laten weten, tot grote frustratie van de vakbonden. Ze stappen nu naar de rechter.

Maandag is er een groots nationaal pensioenprotest waaraan bijna alle vakbonden meedoen. Dit nadat de onderhandelingen over een nieuw stelsel zijn vastgelopen. Met de actie demonstreren de vakbonden tegen de almaar stijgende leeftijd waarop mensen mogen stoppen met werken en voor het behoud van hun koopkracht als ze eenmaal met pensioen zijn.

Ook militairen maken zich grote zorgen over hun pensioen, maar zij mogen alleen naar de actiedag als ze zelf verlof opnemen. Militaire vakbonden zijn daar woedend over en verzonnen een list; een eendaagse pensioencursus. Maar volgens de vakbonden vindt Defensie dat geen vakbondsactiviteit en moet er daarvoor tóch een vakantiedag worden opgenomen. Onbegrijpelijk, vindt Anne-Marie Snels van vakbond AFMP. ,,Militairen hebben geen stakingsrecht waardoor ze vergeleken met anderen al flink zijn beperkt. Laat ze dan op zijn minst hun recht op een vakbondscursus behouden. Te meer omdat ze zelf ook een belang hebben dat er een akkoord komt.”

Dwingen 

De militaire vakbonden AFMP, VBM en KVMO stappen nu naar de rechter om af te dwingen dat militairen toch aanwezig mogen zijn zonder dat het hen een vrije dag kost. Afgelopen week probeerden de bonden dit via een spoedzitting al bij rechter af te dwingen, maar die rechter vond dat er geen sprake was van een spoedeisend belang. De vakbonden stappen nu opnieuw naar de rechter.

In een bodemprocedure willen ze de vrije dag die ze nu op moeten nemen terug vorderen. Onduidelijk is nog wanneer de nieuwe zaak dient.

Het overleg  tussen het kabinet en de vakbonden over het pensioen liepen eind vorig jaar stuk. Bekijk hier waarom: 

  1. Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’

Johan Jansen reist door zijn ongeneeslijke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’

Johan Jansen leeft al jaren in de strafschoppenfase van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’

Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’ Johan Jansen reist door zijn ongenees­lij­ke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’ Johan Jansen leeft al jaren in de strafschop­pen­fa­se van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’ Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen’