Volledig scherm
Militairen moeten een vrije dag opnemen om maandag bij het pensioenprotest aanwezig te zijn, tot woede van de vakbonden. © ANP

Militairen woest op Defensie: wie wil protesteren voor beter pensioen, moet vrij nemen

Militairen die maandag actie willen voeren voor een beter pensioen, moeten daarvoor zelf een vrije dag opnemen. Dat heeft Defensie hen laten weten, tot grote frustratie van de vakbonden. Ze stappen nu naar de rechter.

Maandag is er een groots nationaal pensioenprotest waaraan bijna alle vakbonden meedoen. Dit nadat de onderhandelingen over een nieuw stelsel zijn vastgelopen. Met de actie demonstreren de vakbonden tegen de almaar stijgende leeftijd waarop mensen mogen stoppen met werken en voor het behoud van hun koopkracht als ze eenmaal met pensioen zijn.

Ook militairen maken zich grote zorgen over hun pensioen, maar zij mogen alleen naar de actiedag als ze zelf verlof opnemen. Militaire vakbonden zijn daar woedend over en verzonnen een list; een eendaagse pensioencursus. Maar volgens de vakbonden vindt Defensie dat geen vakbondsactiviteit en moet er daarvoor tóch een vakantiedag worden opgenomen. Onbegrijpelijk, vindt Anne-Marie Snels van vakbond AFMP. ,,Militairen hebben geen stakingsrecht waardoor ze vergeleken met anderen al flink zijn beperkt. Laat ze dan op zijn minst hun recht op een vakbondscursus behouden. Te meer omdat ze zelf ook een belang hebben dat er een akkoord komt.”

Dwingen 

De militaire vakbonden AFMP, VBM en KVMO stappen nu naar de rechter om af te dwingen dat militairen toch aanwezig mogen zijn zonder dat het hen een vrije dag kost. Afgelopen week probeerden de bonden dit via een spoedzitting al bij rechter af te dwingen, maar die rechter vond dat er geen sprake was van een spoedeisend belang. De vakbonden stappen nu opnieuw naar de rechter.

In een bodemprocedure willen ze de vrije dag die ze nu op moeten nemen terug vorderen. Onduidelijk is nog wanneer de nieuwe zaak dient.

Het overleg  tussen het kabinet en de vakbonden over het pensioen liepen eind vorig jaar stuk. Bekijk hier waarom: 

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.