Miljardenovername Nederlandse chipbouwer definitief van de baan
De overname van chipmaker NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm gaat definitief niet door. De bedrijven kregen niet voor de gestelde deadline donderdagochtend 05.59 uur goedkeuring van de Chinese toezichthouder voor de fusie. Een reden voor de uitgebleven goedkeuring gaf Peking nog niet. Volgens het Eindhovense bedrijf heeft het te maken met de oplaaiende handelsoorlog tussen China en de VS.
De overname werd in oktober 2016 aangekondigd. Na een tussentijdse verhoging kwam het bod op ongeveer 44 miljard dollar. Bij de originele overeenkomst kwamen de bedrijven de deadline overeen waarbinnen toezichthouders hun fiat moesten uitspreken. Alle andere betrokken toezichthouders deden dat al wel.
Qualcomm moet NXP nu 2 miljard dollar betalen als zogeheten 'break-up fee'. Daarmee vergoedt Qualcomm de schade voor onder meer de tijd die NXP heeft gestoken in de overname.
Opstand
De overname van NXP door Qualcomm werd vertraagd omdat Broadcom ondertussen een poging deed om Qualcomm over te nemen. Ook kwam een deel van de aandeelhouders van NXP in opstand omdat ze het bod van Qualcomm te laag vonden. Dat bod werd uiteindelijk verhoogd.
Lang leek het erop dat goedkeuring voor de overname door China als wisselgeld werd ingezet om Amerikaanse sancties tegen de Chinese netwerkapparatuurmaker ZTE af te wenden. Dat bedrijf mocht uiteindelijk actief blijven op de Amerikaanse markt, maar goedkeuring voor de overname van NXP bleef uit.
Volgens directeur Nederland van NXP, Guido Dierick, hadden de Chinezen geen argumenten voor het niet verlenen van de toestemming. „We hebben niet de duidelijkheid gekregen die we wilden. Alle andere goedkeuringen waren binnen maar de deal is in China verzand. Het had uitsluitend te maken met de handelsoorlog die tussen China en de Verenigde Staten werd gevoerd", is zijn inschatting.
Vrolijk
Hoewel de teleurstelling bij het chipbedrijf groot is, gaan de 200 werknemers van het hoofdkantoor in Eindhoven niet bij de pakken neerzitten. ,,We kunnen nu weer vrolijk aan het werk", zegt de directeur.
De 2 miljard euro beëindigingsboete gaat het bedrijf gebruiken om de koers te ondersteunen door het opkopen van aandelen. ,,Een ander deel gebruiken we om te investeren en ons als bedrijf nog sterker te maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Fietsenmakers hopen geen tandems te treffen bij Fietselfstedentocht, maar dan komt er een driezitter
Wie met fietspanne komt te zitten tijdens de Fietselfstedentocht die Friesland maandag in haar greep houdt, kijkt reikhalzend naar ze uit: de mobiele fietsenmakers. Zij ondersteunen de 15.000 fietsers tijdens de 235 fietskilometers. En hoe. -
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
De politie maakt zich onterecht kwaad over het niet-vervolgen van ruim 1500 mensen die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De veelgemaakte vergelijking met de blokkeerfriezen op de A7 - waar wel vervolging plaatsvond - gaat volgens hen volledig mank. Wanneer is een snelweg blokkeren straffeloos? -
PREMIUM110
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Amsterdam -
-
-
Dierenambulance krijgt elke week wel een telefoontje over vogels tussen de zonnepanelen
De toename van zonnepanelen bezorgt de Dierenambulance Zeeland heel wat werk. Elke week komen er telefoontjes binnen over vogels die bij de panelen vastzitten. ,,Dan glijden ze weg. Vaak hebben ze gebroken pootjes.”Goes, Middelburg -
PREMIUM46
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen, met een beetje hulp uit de Filipijnen.