Volledig scherm
Hoofdkantoor NXP © NXP

Miljardenovername Nederlandse chipbouwer definitief van de baan

De overname van chipmaker NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm gaat definitief niet door. De bedrijven kregen niet voor de gestelde deadline donderdagochtend 05.59 uur goedkeuring van de Chinese toezichthouder voor de fusie. Een reden voor de uitgebleven goedkeuring gaf Peking nog niet. Volgens het Eindhovense bedrijf heeft het te maken met de oplaaiende handelsoorlog tussen China en de VS.

De overname werd in oktober 2016 aangekondigd. Na een tussentijdse verhoging kwam het bod op ongeveer 44 miljard dollar. Bij de originele overeenkomst kwamen de bedrijven de deadline overeen waarbinnen toezichthouders hun fiat moesten uitspreken. Alle andere betrokken toezichthouders deden dat al wel.

Qualcomm moet NXP nu 2 miljard dollar betalen als zogeheten 'break-up fee'. Daarmee vergoedt Qualcomm de schade voor onder meer de tijd die NXP heeft gestoken in de overname.

Opstand

De overname van NXP door Qualcomm werd vertraagd omdat Broadcom ondertussen een poging deed om Qualcomm over te nemen. Ook kwam een deel van de aandeelhouders van NXP in opstand omdat ze het bod van Qualcomm te laag vonden. Dat bod werd uiteindelijk verhoogd.

Lang leek het erop dat goedkeuring voor de overname door China als wisselgeld werd ingezet om Amerikaanse sancties tegen de Chinese netwerkapparatuurmaker ZTE af te wenden. Dat bedrijf mocht uiteindelijk actief blijven op de Amerikaanse markt, maar goedkeuring voor de overname van NXP bleef uit.

Volgens directeur Nederland van NXP, Guido Dierick, hadden de Chinezen geen argumenten voor het niet verlenen van de toestemming. „We hebben niet de duidelijkheid gekregen die we wilden. Alle andere goedkeuringen waren binnen maar de deal is in China verzand. Het had uitsluitend te maken met de handelsoorlog die tussen China en de Verenigde Staten werd gevoerd", is zijn inschatting.  

Vrolijk 

Hoewel de teleurstelling bij het chipbedrijf groot is, gaan de 200 werknemers van het hoofdkantoor in Eindhoven niet bij de pakken neerzitten. ,,We kunnen nu weer vrolijk aan het werk", zegt de directeur.  

De 2 miljard euro beëindigingsboete gaat het bedrijf gebruiken om de koers te ondersteunen door het opkopen van aandelen. ,,Een ander deel gebruiken we om te investeren en ons als bedrijf nog sterker te maken.”