Volledig scherm
© anp

Miljoenen buitgemaakt met pgb-geld bij fraude

Drie verdachten van miljoenenfraude met persoonsgebonden budgetten zijn dinsdag gearresteerd. Met de fraude met zorggelden zou zeker twee miljoen euro gemoeid zijn, meldt het Openbaar Ministerie. Omdat het onderzoek nog loopt, kan dit bedrag oplopen.

In het onderzoek zijn tien woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Schiedam en Roosendaal doorzocht. Daarbij zijn onder meer vuurwapens en munitie gevonden. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen en vier auto's.

De drie verdachten zijn twee vrouwen (40 en 34 jaar) en een man (39) uit Schiedam. Ze zouden hulp hebben gekregen van medewerkers van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat vaststelt hoeveel zorg iemand nodig heeft. Op basis van deze foute indicaties zouden persoonsgebonden budgetten (pgb's) zijn uitgekeerd die te hoog waren of waar iemand helemaal geen recht op had. Met het geld werd dan ook te weinig of helemaal geen zorg betaald, zo stelt het OM. Verder zouden Turkse zorgverleners een fictief arbeidscontract hebben gekregen, zodat zij en hun partner naar Nederland konden komen.

Aangifte
De zaak kwam aan het rollen na aangifte van een zorgverzekeraar. Het onderzoek richt zich op drie zorgbureaus. Die zouden hebben gefraudeerd door minder of geen zorg te leveren dan waar ze geld voor kregen. Ook zou er zijn gesjoemeld met indicaties. Verder waren er nepcontracten met Turkse zorgverleners, die daardoor met hun partner naar Nederland konden komen.

De vraag is of de aanvragers van de persoonsgebonden budgetten (pgb) wisten van de fraude, of helemaal buiten spel waren gezet. Met een pgb kan iemand zelf zorg, begeleiding of hulp inkopen.