Miljoenen euro's spoorloos bij D-reizen: curator gaat uitzoeken of er stiekem geld is weggesluisd
UPDATETientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties zijn spoorloos bij D-reizen, de reisorganisatie die begin april ten onder ging. Zo is van touroperator TUI zo'n 9 miljoen euro ‘kwijt’. Ook kleinere reisbedrijven zijn de klos. De jacht op het zoekgeraakte geld is in volle gang.
Het geld is onder meer gebruikt voor het aflossen van kredieten aan aandeelhouders, adviseurs, huur van panden en personeel. Dat melden insiders aan De Telegraaf. Het gaat om bedragen die samen richting de 50 miljoen euro gaan, schrijft de krant. De curator gaat uitzoeken of er stiekem geld is weggesluisd.
Het is niet het eerste debacle in de afwikkeling van het faillissement van de reisorganisatie. Eerder werd al bekend dat er onderzoek gedaan wordt naar het mogelijk misbruik maken van voorkennis over het faillissement door de directeuren van het bedrijf.
‘Het klopt niet’
Toen de meeste reizen tijdens de coronacrisis niet door konden gaan, gaf D-reizen klanten vouchers voor de geannuleerde vakanties. Het gaat daarbij om zowel pakketreizen als losse vliegtickets, in totaal goed voor 42 miljoen euro aan tegoedbonnen.
Bij een deel van de geboekte trips is D-reizen alleen doorverkoper; de uitvoer ligt bij touroperators zoals TUI. Die laatste stortte, net als veel andere operators, het geld van geannuleerde losse vliegtickets terug op de rekening van D-reizen. ‘Wij kunnen niet zien of D-reizen dit heeft doorgestort’, schrijft de organisatie op haar site.
Hoofd communicatie bij TUI, Petra Kok, laat weten dat het bedrijf sinds vorig jaar december probeerde inzage te krijgen in de boeken van D-reizen. Uiteindelijk spande het bedrijf hiervoor een kort geding aan. ,,Die 9 miljoen, die komt uit de pleitnota. Dat was het bedrag voor zover we het op dat moment konden becijferen.” De zaak zou dinsdag 6 april dienen, maar op die dag kondigde D-reizen het faillissement aan.
Twee dagen geleden trok TUI zich nog terug als potentiële koper van D-reizen. De touroperator, met 130 eigen reisbureaus, zei bij nader inzien toch geen toegevoegde waarde te zien in het reisbedrijf.
Commissie van schuldeisers
Volgens Kok kan TUI, als een van de grotere schuldeisers, op dit moment weinig anders dan afwachten. De organisatie is geen lid van de zogenoemde commissie van schuldeisers. Die werd vorige week ingesteld en heeft als doel schuldeisers meer invloed te geven bij de afwikkeling van het faillissement.
Ook andere schuldeisers, zoals Prijsvrij Vakanties en Corendon zitten niet in de commissie. Wel lid zijn de vakbonden, branchevereniging ANVR en de Belastingdienst. Die laatste krijgt bij schulden sowieso al voorrang op de andere eisers; de eerste twee zijn geen schuldeisers.
Onderzoek
D-reizen laat in een reactie weten dat ‘de kwestie van betalingen door de curatoren van D-reizen nog nader zal worden onderzocht’. Komende dinsdag wordt het eerste verslag van het faillissement openbaar. Intussen zijn de curatoren vooral bezig met een mogelijke doorstart, meldt de reisorganisatie. Daarover komt naar verwachting in de loop van volgende week meer duidelijkheid.
Klanten die pakketreizen hebben geboekt hoeven vooralsnog niet te vrezen dat zij hun vouchers niet meer krijgen terugbetaald. Die worden namelijk gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).
Coronacrisis
D-reizen, met 285 reisbureaus en ruim 1100 medewerkers een van de grootste reisorganisaties van Nederland, werd drie weken geleden failliet verklaard. Door de coronacrisis kwamen er nauwelijks inkomsten binnen, waardoor het bedrijf in financiële problemen kwam. Ook de vertraging van het voucherfonds leidde tot een onoverkomelijke situatie.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Moord op Michaël (30) al tien jaar onopgelost: ‘Hij was een lieve vader’
Michaël ten Napel (30) werd tien jaar geleden vermoord en achtergelaten in de polder bij Westdorpe. Zijn dood is nooit opgehelderd. Wat is het verhaal achter het onstuimige leven dat eindigde in een sloot? ,,Hopelijk doen mensen een keer hun mond open’’, zegt broer Roberto. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
update
Stoffelijk overschot van drenkeling aangetroffen na grote zoekactie in Nederrijn bij Wageningen
Langs de Nederrijn bij Wageningen is zaterdagmiddag tijdens een grote zoekactie het stoffelijk overschot van een drenkeling uit het water gehaald. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
TUI trekt zich terug en wil toch geen doorstart met D-reizen
TUI trekt zich terug als potentiële koper van D-reizen. De touroperator, met 130 eigen reisbureaus, zegt bij nader inzien toch geen toevoegde waarde te zien in het reisbedrijf. Ondanks de terugtrekking heeft Vakbond FNV er vertrouwen in dat D-reizen een doorstart zal maken. ,,Er is veel animo.”
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Is er toekomst voor traditionele reisbureaus? ‘Goed advies alleen maar belangrijker geworden’
Het aantal reisbureaus is al jaren tanende en met het faillissement van D-reizen dreigen nog eens 285 reisbureaus uit het straatbeeld te verdwijnen. Is er nog toekomst voor het traditionele reisbureau? TUI, dat interesse heeft in een overname van (delen van) D-reizen, is ervan overtuigd. ,,Een goed reisadvies is in coronatijd alleen maar belangrijker geworden.” -
Betrapte inbreker raakt gewond bij ontsnappingspoging uit rijdend politiebusje
Het was een donderdagavond vol pech voor een inbreker in Arnhem. Niet alleen werd de man op heterdaad betrapt tijdens een inbraakpoging, hij raakte na zijn aanhouding ook nog eens gewond toen hij tijdens een wanhopige ontsnappingspoging uit een rijdend politiebusje sprong.