Volledig scherm
© ANP

Miljoenenfraude in voormalig pand Waterfront Rotterdam

De gemeente Rotterdam is opgelicht door de uitbaters van de horecalocatie Waterfront, onder de verlengde Willemsbrug.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Dat meldde wethouder Ronald Schneider woensdag, die tot zijn schaamte vertelde dat de gemeente - eigenaar van het pand - voor miljoenen het schip in is gegaan. Er volgt nog een intern en extern onderzoek naar de gang van zaken. Uit de eerste rapportage is niet gebleken dat er sprake is van 'opzet of integriteitsschendingen' binnen de ambtelijke diensten, aldus de gemeente.

De gemeente doet aangifte tegen de huurders en stelt alles in het werk om het geld terug te krijgen. Niet alleen betaalden de uitbaters de huur niet, ook hebben ze op kosten van de gemeente voor miljoenen verbouwd. Dit werk werd gedaan door een bv van de vader van de huurder. De gemeente verstrekte 2,1 miljoen euro aan opdrachten, maar er werd voor 8,8 miljoen gefactureerd. De gemeente heeft uiteindelijk 7,7 miljoen euro uitbetaald aan verschillende verbouwingen.

,,Uit onderzoek bleek dat bij 2/3 van het totale bedrag onregelmatigheden zijn. Veel werkzaamheden zijn dubbel gefactureerd'', lichtte een topambtenaar toe.

Poppodium
Tot 2009 was onder de Verlengde Willemsbrug popodium en oefencentrum Waterfront gevestigd, dat meeverhuisde naar het ter ziele gegane Watt.  Het werd in 2010 overgenomen door de ondernemers van Bosporus bv, dat de Waterfront ging verhuren voor feesten. Maar vanaf 2011 weigerden ze te betalen omdat het pand tal van gebreken vertoonde.

Afgesproken werd dat de huurder op kosten van de gemeente het pand mocht verbouwen om het weer 'huurklaar' te maken. Sindsdien hadden verschillende ambtenaren geen zicht op de gang van zaken. Wethouder Schneider: ,,Ik ben me kapot geschrokken. Check and balances zijn tekort geschoten op verschillende niveaus. Dit is onacceptabel.''

Social Underground Rotterdam
Sinds de zomer van 2014 organiseert Social Underground Rotterdam de evenementen in het pand. Medio vorig jaar kwamen de eerste misstanden aan het licht waarna de gemeente een onderzoek is begonnen.

Boy Janssen van S.U.R. zegt geschrokken te zijn van het nieuws. ,,Dit komt voor ons als een complete verrassing. Wij hadden realistische afspraken met verhuurder, feitelijk zijn wij nu de exploitanten. We hebben hard gewerkt om iets moois op te bouwen en dat gaat steeds beter. Maar hier word ik wel zenuwachtig van, want op het pand prijkt onze naam.''

Volg AD Rotterdams Dagblad ook op Facebook.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”