Miljoenennota: wat merk jij ervan in je portemonnee?
Vorig jaar trakteerde het kabinet op Prinsjesdag op een belastingverlaging van vijf miljard euro. Nu blijft zo'n vette worst uit, al zijn er kleine mee- en tegenvallers. Welke belangrijke voornemens kunnen direct van invloed zijn op jouw portemonnee?
1. Koopkracht: 90 procent van de mensen gaat erop vooruit
De meeste huishoudens gaan er volgend jaar iets op vooruit, mede door het uittrekken van 1,1 miljard euro door het kabinet ter verbetering van de koopkracht. Volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, zullen er geen schokkende veranderingen zijn: in het gunstigste geval ga je er 40 euro per maand op vooruit, maar in sommige gevallen gaan mensen er tot 24 euro op achteruit. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die vervroegd met pensioen zijn gegaan. Volgens het kabinet stijgt de koopkracht van ongeveer 90 procent van de Nederlanders.
Huishoudens met een relatief laag inkomen - denk aan AOW- of een bijstandsuitkering - gaan er met name op vooruit door de hogere zorg- en huurtoeslag.
Verder gaat er 100 miljoen euro naar kinderen uit arme gezinnen. Dat geld kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van een schoolreisje of sportmateriaal.
2. Zorg: premie omhoog, meer geld voor ouderen en zieken
Voor het eerst sinds de invoering van het eigen risico in de zorg in 2008 stijgt het bedrag niet. Ook volgend jaar betalen verzekerden de eerste 385 euro voor zorg uit het basispakket uit eigen zak. Het basispakket wordt iets uitgebreid.
De maandelijkse premie voor de zorgverzekering is ongeveer 3,50 euro hoger dan vorig jaar: volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kost de gemiddelde premie 103 euro per maand.
Verder gaat de eigen bijdrage die ouderen en zieken betalen voor hulp en ondersteuning door de gemeenten voor iedereen omlaag. Met name alleenverdieners met een chronisch zieke partner gaan hiervan profiteren.
Voor de langdurige zorg aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten komt 200 miljoen euro meer beschikbaar. Dat gaat gepaard met het schrappen van een geplande bezuiniging op dat vlak.
3. Werk en belastingen: kortingen
Wie werk heeft, kan zich in 2017 verheugen op een iets hogere inkomensafhankelijke arbeidskorting van maximaal 3.223 euro (bij een inkomen van maximaal 32.444 euro). Dat bedrag is wel iets lager dan het kabinet eerder van plan was. Tegelijkertijd stijgt de maximale algemene heffingskorting naar 2.254 euro (inkomen: 20.000 euro). Beide bedragen mogen belastingplichtigen aftrekken van de verschuldigde belasting. Daar staat wel tegenover dat de tarieven in de tweede en derde schijf van de inkomstenbelasting iets stijgen, naar 40,8 procent.
Werkenden profiteren automatisch het meest van een aantrekkende economie. De inspanningen van het kabinet om zoveel mogelijk groepen te laten meeprofiteren van de koopkrachtstijging slaan daarom vooral neer bij ouderen en minima. De geplande bezuiniging op de ouderenkorting wordt teruggedraaid en neemt zelfs wat toe, tot 1.292 euro voor de inkomens tot 36.057 euro. 65-plussers die een hoger pensioen genieten, moeten genoegen nemen met 71 euro korting.
4. En verder: wonen, kindgebonden budget en onderwijs
De huurtoeslag gaat omhoog. Ontvangers gaan er maandelijks gemiddeld 10,50 euro op vooruit. De huren stijgen minder hard dan dit jaar, gemiddeld 1 procent boven de inflatie. Wie te veel verdient voor een sociale huurwoning kan echter een hogere huurstijging verwachten.
Wie ook nog jonge kinderen heeft en geen grootverdiener is, profiteert van een hoger kindgebonden budget. Dat stijgt voor het eerste en tweede kind. Ook is er 200 miljoen euro voor de kinderopvang gereserveerd.
Het kabinet maakt 200 miljoen vrij voor beter onderwijs. Verder mogen minderjarige mbo'ers gratis met het openbaar vervoer en krijgen mbo-leerlingen van minder rijke ouders een hogere vergoeding voor hun studiekosten. Daarvoor is 10 miljoen euro beschikbaar.
Lees in ons dossier alles terug over Prinsjesdag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Iets trok aan Remko's onderarm, het bleek een bijtend everzwijn: ‘Heb ze nog nooit gezien hier’
Zijn dochter wilde de voorbeschouwing van Feyenoord-Ajax zien. Hij wilde nog even wandelen door het Limburgse bos voor zijn huis. Niemand die dacht dat hij thuis zou komen met diepe wonden door een everzwijn die in z'n linkeronderarm hapte. ,,Had ik maar naar m'n dochter geluisterd”, blikt de geschrokken Remko terug. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMmet video
Jongeren en de Holocaust? ‘We kunnen beter bezig zijn met de conflicten van nu’
Volgens een onderzoek zou bijna een kwart van de Nederlandse jongeren vinden dat de Holocaust een ‘mythe’ is of dat er veel minder Joden zijn vermoord dan in de geschiedenisboeken staat. Op straat blijken jongvolwassenen de Holocaust vooral te zien als iets uit het verleden. Ze maken zich eerder druk om volken die nu worden onderdrukt, zoals de Oekraïners, Oeigoeren en Palestijnen. -
Mes in eigen bijdrage gemeentelijke hulp
De eigen bijdrage die ouderen en zieken betalen voor hulp en ondersteuning door de gemeente gaat in 2017 voor iedereen omlaag. Deze meevaller voor ongeveer 290.000 huishoudens is vanmiddag bekend gemaakt tijdens de publicatie van de Prinsjesdagstukken. -
Miljoenennota 'niet genoeg' voor noodlijdende krijgsmacht
Het werd al vóór de presentatie van de Miljoenennota hoog van de toren geblazen: Defensie zou er 300 miljoen euro extra bij krijgen. Maar van dat bedrag kan minister Jeanine Hennis van Defensie maar 197 miljoen daadwerkelijk investeren in het op orde brengen van haar noodlijdende krijgsmacht.
-
Teruglezen: Ergernis bij oppositie na 'borstklopperij'
De hoedjes, de glazen koets en het befaamde koffertje. Je kon er vandaag niet omheen: het was Prinsjesdag, de opening van het parlementaire jaar en de presentatie van 's lands financiën. Lees alle gebeurtenissen hieronder terug. -
-
-
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.