Volledig scherm
© anp

'Minder mensen van plan om vuurwerk af te steken'

Professionele vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones blijken funest voor de populariteit van vuurwerk. Steeds minder Nederlanders wagen zich aan het afsteken van rotjes, sierpijlen en vuurwerkpotten. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Volledig scherm
Een jongen steekt vuurwerk af op straat. © anp

Vorig jaar koos nog veertien procent van de Nederlanders voor het zelf afsteken van vuurwerk. Dit jaar daalt dat aantal volgens de cijfers naar twaalf procent. Dat betekent dat driekwart van de bevolking de handen liever in de zakken houdt.

Vooral in Overijssel en Gelderland zitten de vuurwerkfans, daar zijn de meeste inwoners van plan om gehoor te geven aan de traditie tijdens de jaarwisseling. In Limburg (vier procent) en Zeeland (5 procent) lijkt dit aantal het kleinst te zijn.

Afstekers
De lichte daling is volgens I&O mede te verklaren door de opkomst van professionele vuurwerkshows. Uit het rapport blijkt dat vuurwerkafstekers in vergelijking met vorig jaar vaker geneigd zijn om te stoppen als een professionele vuurwerkshow in hun gemeente wordt georganiseerd.

Uit een inventarisatie van het AD bleek dat één op de vijf gemeenten vuurwerkvrije zones instelt bij de komende jaarwisseling. Dat is fors meer dan vorig jaar. Volgens Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verdwijnt langzaam maar zeker de tolerantie voor vuurwerk, zo vertelde zij eerder. ,,Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen."

Volledig scherm
Vuurwerk bij de Erasmusbrug tijdens nieuwjaarsnacht in Rotterdam. © anp

Porren
In totaal deden bijna 2500 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan de steekproef van I&O Research, die begin deze maand werd uitgevoerd. Daarvan is de helft voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Als het vuurwerkverbod wordt gecombineerd met een professionele show, dan is een meerderheid hiervoor te porren. Ruim zes op de tien Nederlanders vinden dat hun gemeente een centrale vuurwerkshow moet regelen.  

Harde knallen en vuurwerkrestanten op straat worden ondertussen nog steeds als grootste bron van overlast gezien. Dat bleek ook al uit de 71.582 klachten die vorig jaar binnen kwamen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat waren overigens twintig procent minder meldingen dan een jaar eerder. Ook dat zou volgens het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, initiatiefnemer achter het meldpunt, komen door de strengere maatregelen, zoals vuurwerkvrijezones.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
25300 stemmen