Volledig scherm
Een inbreker opent met een pasje of een stuk plastic een voordeur. © ANP

Minder woninginbraken, zomervakantie blijft populair bij dieven

Het aantal claims na een woninginbraak is in 2018 met 5,7 procent afgenomen ten opzichte van 2017. De zomervakantie blijft wel populair bij inbrekers. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken, samengesteld door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars.

De afgelopen vijf jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 5392 claims in juli. Dat is 10 procent meer dan de 4889 claims die verzekeraars gemiddeld ontvangen in juni. In augustus ligt het gemiddeld aantal inbraakclaims met 5574 nog hoger. Na de zomervakantie daalt het aantal claims met 9 procent in september.

Verzekeraars zien al langer een dalende trend in het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering naar aanleiding van inbraak. In bijna alle provincies zakte het aantal inbraken ten opzichte van 2017. Alleen in de provincie Friesland is er sprake van een flinke stijging van 11,6 procent.

De grootste daling vond plaats in Zeeland. Daar werden vorig jaar 11,6 procent minder inbraakclaims ingediend. De meeste kwamen uit Limburg en Noord-Brabant. Verzekeraars ontvingen uit deze provincies respectievelijk 114 en 103 inbraakclaims per 10.000 huishoudens. Per gemeenten valt vooral de stijging in Amersfoort op. Daar steeg het aantal claims naar aanleiding van een inbraak met 28,7 procent.

  1. ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’
    PREMIUM
    Interview

    ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’

    Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.