Volledig scherm
De advocaten van de benadeelde partijen overleggen bij aanvang van het proces tegen Geert Wilders. VLNR: mr. Henry Sarolea, mr. Michiel Pestman, mr. Nico Steijnen en mr. Ties Prakken. © ANP

Minderhedenorganisaties gaan recht halen bij VN na vrijspraak Wilders

UpdateDe minderhedenorganisaties die zich als benadeelde partijen hadden gesteld in het proces tegen de vanochtend vrijgesproken PVV-leider Geert Wilders, gaan een procedure beginnen bij het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

Dat meldt hun advocaat Ties Prakken donderdag, vlak na de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam over de discriminatiezaak tegen Wilders.

Volgens de benadeelde partijen heeft Nederland met de vrijspraak van Wilders nagelaten de gedupeerde minderheden te beschermen tegen discriminatie. 'Door de vrijspraak is het recht van minderheden om gevrijwaard te blijven van haatzaaien, geschonden', concludeert Prakken. 'Daarom gaan we ons recht halen bij de VN.'
 
'Woorden zijn daden'
Voorzitter Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen zei eerder tijdens het proces: 'De schade die moslims en allochtonen van Wilders' uitspraken ondervinden, is niet alleen maar een gevoel. De schade is gebaseerd op concrete feiten. Woorden zijn daden geworden.'

Vrijbrief
Eén van de benadeelde partijen, de Beweging tot Herstel van het Respect, vindt dat de rechtbank met de vrijspraak van Wilders veel verder gaat dan het legitimeren van diens omstreden uitspraken. Volgens de beweging heeft de rechtbank de PVV-leider een 'vrijbrief' verschaft om 'te doen wat hij zegt', namelijk het realiseren van verboden nog langer moslims tot Nederland toe te laten, nog langer de koran te lezen in Nederland en nog langer moskeeën te bouwen in Nederland. '
 
Op de eerste plaats betekent deze uitspraak dat de moslims in ons land, van nu af aan, aan de wolven zijn overgeleverd', aldus een verklaring van de organisatie.
 
De beweging kondigt in die verklaring een civiel proces tegen de Nederlandse staat aan, met als doel een rechterlijk bevel om 'effectieve maatregelen' te treffen tegen de verboden die Wilders zou willen bewerkstelligen.

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”