Minderheid slachtoffers meldt seksuele intimidatie op de werkvloer
Een minderheid van de slachtoffers van seksuele intimidatie op het werk maakt daar melding van, concludeert het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek. Als er wel een melding wordt gedaan, zegt de meerderheid dat deze het gewenste resultaat heeft gehad. Toch ervaren zowel werkgevers als werknemers ook nog veel knelpunten.
De afgelopen tien jaar heeft 16 procent van de Nederlandse werknemers te maken gehad met seksuele intimidatie, maar slechts 37 procent van de slachtoffers maakte daarvan melding, ziet het College. De belangrijkste reden is de inschatting dat de situatie wellicht niet ernstig genoeg is.
Ook is er onduidelijkheid over wat seksuele intimidatie precies is, zo komt naar voren in het onderzoek in opdracht van het College naar ervaringen met seksuele intimidatie onder tweeduizend werknemers en driehonderd werkgevers.
Zij die wel melding maken van seksuele intimidatie zeggen dat dit oplucht, dat daders zijn aangesproken op het gedrag en dat ze waarderen dat het onderwerp is aangekaart of dat ze informatie hebben gekregen over de juiste vervolgstappen. Maar ook komt naar voren dat daders niet worden aangesproken, de intimidatie niet stopt of juist verandert van aard en er andere pesterijen volgen. Sommigen ervaren andere vervelende consequenties na hun melding.
Knelpunten
Werkgevers vinden het lastig om problemen boven tafel te krijgen, hoewel ze vermoeden dat er meer speelt dan ze zien of horen. Bij het afhandelen van de klacht ervaren ze knelpunten, zo komt naar voren in het onderzoek. Zo vinden ze het voeren van een gesprek met de betrokkenen moeilijk, daarbij rekening houdend met alle belangen en het tegelijkertijd ervoor zorgen dat het gesprek indruk maakt op de dader.
,,Dit kan en moet beter. De wet verbiedt seksuele intimidatie”, zegt voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert. ,,En het is de werkgever die ervoor moet zorgen dat iedereen kan werken op een plek waar seksuele intimidatie niet voorkomt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUMOranje Franje
De mode op de royal wedding onder de loep: ‘Beeldschone bruid, maar Máxima sloeg de plank mis’
Een royal wedding in Jordanië, dus de couturejurken vliegen je weer om de oren in deze speciale aflevering van Oranje Franje. Elie Saab, Dior, Prada: het kwam tijdens de plechtigheid allemaal voorbij. Koningin Máxima koos overigens voor een oudje van Luisa Beccaria, maar of dat nou zo slim was? Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, praat je bij over de koninklijk mode van deze week. -
PREMIUM
Man (39) leidt dubbelleven en troggelt 50.000 euro af van Belgische vrouw: ‘Ze deed escortwerk om te kunnen betalen’
Hoewel de 39-jarige Geert W.S. uit Breda al 15 jaar een relatie heeft, leidt hij sinds 2020 een dubbelleven op Tinder. Als ‘Mike’ sprak hij af met verschillende vrouwen, ook met een vrouw in het Belgische Gent. Zij werd halsoverkop verliefd, maar hij was maar uit op twee dingen: geld en seks.Breda -
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Met video's12
Klanten krijgen honderden euro’s terug na claim over onterechte energieverhoging
Zeker drie klanten van Essent, Eneco en Vattenfall hebben schikkingsvoorstellen van tussen de 400 en 1400 euro ontvangen van hun energieleverancier. Dat gebeurde nadat zij een claim indienden over een onterechte tariefsverhoging.
-
PREMIUM
Grenspensionado Adri (73) boos op Rabobank die lening weigert: 'Als jarenlang trouwe klant nu afgewimpeld’
Putte -
-
-
16
Alpe d’HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek
De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d’HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie ‘een bedrag om trots op te zijn’. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.