De jongeren worden met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat ze vermoedelijk xtc hadden gebruikt.
Volledig scherm
De jongeren worden met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat ze vermoedelijk xtc hadden gebruikt. © Sander van Gils

Minderjarigen jeugdzorginstelling na gebruik xtc naar ziekenhuis, mogen vandaag naar huis

updateZes jongeren zijn gisteravond met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat zij xtc hadden gebruikt bij een jeugdzorginstelling in Boxtel. Het gevaar lijkt inmiddels geweken. De jongeren, allemaal van minderjarige leeftijd, zijn stabiel en mogen waarschijnlijk in de loop van de dag naar huis.

Iets na 19.30 uur werden de eerste jongeren van het groepje op het buitenterrein van de instelling onwel. Een aantal ambulances kwam ter plaatse. De minderjarige jongeren bleken xtc te hebben gebruikt. Drie van de jongeren die naar het ziekenhuis moesten, wonen op de instelling. Jeugdzorginstelling De La Salle is een behandelcentrum voor jongeren van 6 tot 23 jaar met doorgaans een licht verstandelijke beperking, gecombineerd met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. 

De  Boxtelse zorginstelling neemt de zaak hoog op. Woordvoerster Mehlika Schopen: ,,We gaan uitgebreid bekijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wie zijn deze dealers, hoe kwamen de contacten tot stand, zijn er nog meer pillen binnen onze muren en zijn er meer jongeren die hebben gebruikt?’’ De instelling gaat bekijken of er meer voorlichting over drugs moet worden gegeven aan jongeren en of het gebruik van drugs kan worden voorkomen.

Het terrein van de jeugdzorginstelling is voor iedereen toegankelijk. ,,We hebben geen hoge hekken. Vermoedelijk hebben twee jongeren van buiten de pillen meegebracht. Eén van hen is zelf ook in het ziekenhuis beland”, aldus Schopen. ,,Op het gebruik van xtc ligt haast geen taboe meer. Misschien moeten we daar als samenleving eens beter naar kijken.” 

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland, Engeland en Denemarken gaan mensen de straat op om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”