Volledig scherm
mini-drone Black Hornet © Ministerie van Defensie

Mini-drone is nieuw geheim wapen van Nederlandse militairen

Nederlandse militairen gaan binnenkort op pad met drones die zo klein en stil zijn dat ze de vijand ongemerkt tot op enkele meters in de gaten kunnen houden.

Defensie koopt vandaag enkele tientallen Black Hornets, mini-helikopters die niet groter zijn dan een flinke libelle. Het toestel weegt slechts 18 gram en maakt minder lawaai dan een koelkast die aanslaat. Daardoor kunnen militairen hun doelen heel dicht naderen, zonder dat ze zelf in gevaar komen.

De drones zijn vooral bedoeld voor militairen die verkenningen uitvoeren en inlichtingen verzamelen, zoals bij de Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen. Nu hebben zij vooral geavanceerde verrekijkers tot hun beschikking, maar daarmee moeten ze wel altijd direct zicht hebben op het doel. Met de mini-drone kunnen ze veilig vanachter een heuvel kijken hoe de situatie op het slagveld is. Zitten er bijvoorbeeld twee mannen met een pistool verstopt achter een ommuurde woning, of een heel peloton met zware wapens?

Quote

We kunnen veiliger werken, omdat wij een doel in de gaten kunnen houden zonder gezien te worden

Commandant Jon van het Brigade

De landmacht is al vijf jaar bezig met de aanschaf van de mini-drones, maar dankzij de extra miljoenen euro’s die dit kabinet heeft uitgetrokken om te investeren in de krijgsmacht, kwam de koop in een stroomversnelling. Vanmiddag wordt de deal met de fabrikant beklonken in de Oranje Kazerne in Schaarsbergen.

Levensredder

Nederlandse militairen die de drone al hebben getest, zijn enthousiast. Het toestel maakt het werk niet alleen makkelijker, maar kan ook een levensredder zijn. ,,We kunnen veel veiliger werken, omdat wij een doel in de gaten kunnen houden terwijl ze ons onmogelijk kunnen zien'', zegt commandant Jon van het Brigade Verkennings Eskadron.

De Black Hornet is het derde onbemande toestel dat de landmacht in gebruik neemt. Er wordt nu ook al gevlogen met twee zogenoemde Scan-Eagles. Die houden urenlang op grote hoogte een heel gebied in de gaten. Ook hebben verkenningseenheden 25 op afstand bestuurbare vliegtuigjes, de Raven. Die hebben een bereik van 7 kilometer. De Black Hornet kan 1,5 kilometer vliegen.

Vanaf 2022 krijgt ook de luchtmacht een eigen drone, de Reaper. De luchtmacht wil dit toestel inzetten voor verkenningsvluchten, al kunnen er ook bommen mee worden afgeworpen.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.