Volledig scherm
De SKEYE Pico Drone © TRNDlabs

Mini-drone uit Overijssel vliegt over de toonbank

Het is niet zomaar een drone, maar de kléinste drone ter wereld. Tenminste, dat claimt het jonge Overijsselse bedrijfje TRNDlabs. Hun nieuwste gadget heet SKEYE Pico Drone en meet 2,2 bij 2,2 centimeter. Het vliegende hebbeding weegt maar zeven gram en gaat vanaf maandag voor 49 dollar over de toonbank.

Quote

Leuk voor mensen die het geinig vinden wel eens met een drone te vliegen, maar er niet veel voor uit willen geven.

Gerard Nieuwenhuis, TRNDlabs

,,Het is een gadget", zegt Gerard Nieuwenhuis van TRNDlabs over zijn nieuwste creatie. ,,Leuk voor mensen die het geinig vinden wel eens met een drone te vliegen, maar er niet veel voor uit willen geven.''

Anders dan eerdere drones uit de koker van TRNDlabs, zit er in de Pico Drone geen camera. Je kunt ermee vliegen en dat is het dan ook wel zo'n beetje. De drone wordt bestuurd door een console die lijkt op een kleine versie van de Playstation. Het machientje luistert tot ongeveer 50 meter afstand naar de signalen, daarna raakt hij buiten bereik.

Gadget
Nieuwenhuis lonkt met de drone naar de markt van de gadget-liefhebbers. Mensen die steeds op zoek zijn naar grappige nieuwe dingen en in een impuls voor een paar tientjes wat leuks kopen. De Rijssenaar en zijn vijf medewerkers zijn momenteel bezig om fysieke verkoopkanalen te vinden voor de drone. Liefhebbers hoeven daar niet op te wachten, want de vliegmachien is ook gewoon via de website van het bedrijf te koop.

Hoewel de drone in Rijssen is bedacht en ontwikkeld, wordt hij in China gemaakt. TRNDlabs komt uit de koker van Nieuwenhuis. Hij had als studente bedrijfskunde een online-shop voor iPhone-kabeltjes, hoesjes en klein spul. Samen met zijn vriend Albert van der Maat, vormgever, begonnen ze hun bedrijfje. De eerste eigen drone die ze lanceerden was de SKEYE Mini. Ook dat is een kleine quadcopter, maar dan voorzien van een 2 megapixel cameraatje en daardoor met 99 dollar net even wat duurder.

Containers
De drone trok de aandacht van de Amerikaanse winkelketen Urban Outfitters, die gelijk enkele containers vol 'mini's' bestelde. De kleine zoemende drones vliegen sindsdien als warme broodjes over de toonbanken in Amerika, Azië, Engeland en Australië. Van de nano-drone zijn er al meer dan dertigduizend verkocht. De omzet van het jonge bedrijfje schoot in korte tijd navenant omhoog.

Ondanks het zakelijke succes laat Nieuwenhuis weten dat ze financieel nog niet binnen lopen. ,,Op dit moment steken we het geld in de ontwikkeling van nieuwe producten. We werken bijvoorbeeld aan een iets grotere drone die rond de 150 dollar moet kosten en is voorzien van een 5 megapixel camera. Ook wordt er gewerkt aan een variant met wifi-verbinding. Er is natuurlijk veel mogelijk, maar we willen onze producten niet te duur maken. Het moeten toch een beetje impulsaankopen blijven.''

De vliegende gadgets uit Rijssen mogen - zoals alle particuliere drones in Nederland trouwens- alleen binnen of op eigen terrein worden gebruikt. De Pico Drone is de opvolger van de Nano Drone, die 4 bij 4 centimeter groot is.