Volledig scherm
© anp

'Minima Groningen niet blij met gratis pc's gemeente'

In Groningen wordt het spreekwoord 'je mag een gegeven paard niet in de bek kijken' niet door iedereen begrepen. De gemeente geeft sinds maart tweedehands wasmachines, kookplaten, televisies en computers weg aan de minima in Groningen. Maar uit onderzoek blijkt dat de ontvangers ontevreden zijn met de televisies en computers: ze zijn te ouderwets. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Sinds 1 maart 2014 werd het mogelijk voor minima om op kosten van de gemeente Groningen tweedehands apparaten uit te zoeken. Groningen is de enige gemeente in Nederland waar deze proef van een jaar op het moment wordt gehouden.

Hiervoor bestond er in Groningen een witgoedregeling, waarbij minima een bedrag kregen om zelf witgoed mee te kopen. Aangezien dit geld soms niet op de goede plek terechtkwam, is deze proef bedacht.

Een mooi idee zou je denken, maar uit onderzoek naar de regeling, onder 107 cliënten (62 procent van alle gebruikers), blijkt echter dat lang niet alle gebruikers blij zijn met de gratis apparatuur.

Vooral de tv's en pc's worden te oud gevonden. De gekregen spullen zouden te ver achterlopen op de ontwikkelingen. De minima zouden daarom liever platte televisies en snelle computers ontvangen.

Films downloaden
Ook zijn de gebruikers ontevreden over het aanbod van de apparatuur, vooral in kringloopwinkels. Er zijn vaak geen platte televisies aanwezig, en met de laptops kan men niet op internet surfen en geen films downloaden. De vraag naar deze moderne apparatuur is erg hoog.

De wasmachines en koelkasten werken daarentegen prima. De kwaliteit van deze spullen is goed volgens de geïnterviewden.

Succesvol
De proef wordt als succesvol gezien, omdat de gemeente het gevoel heeft dat er minder misbruik wordt gemaakt van de witgoedregeling. De regeling zou meer dan vroeger worden gebruikt door mensen die het echt nodig hebben. De intentie is om na het eindigen van de proef op 1 maart 2015 de regeling te continueren.

De gemeenteraad moet nog spreken over de kritiek van de gebruikers van de regeling. Het aanbod en de kwaliteit van het witgoed zou kunnen worden aangepast en verbeterd.

,,De vraag is of televisies of computers in deze tijd nog wel luxegoederen zijn,'' zegt woordvoerder Eddy Beuker. ,,De regeling wordt veel gebruikt door gezinnen met kinderen die naar school gaan. Een redelijke versie van Windows is dan wel gepast. De aangeboden producten moeten natuurlijk wel goed zijn.''