Minister: Begrip voor agent die demente man taserde

VIDEODe agenten die tegen de regels in een stroomstootwapen hebben gebruikt tegen een Rotterdammer (73) met dementie, verdienen ook begrip. Het was voor hen een 'hele akelige noodsituatie', zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vanmorgen voor de ministerraad. Zijn collega Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakt zich juist zorgen over het incident.

Grapperhaus neemt het op voor de politie, die onder vuur ligt sinds het incident van afgelopen weekeinde uitkwam. Het voorval wordt nog onderzocht, maar het schort in ieder geval niet aan de kennis van de regels, stelt de minister.

De agenten wisten dat ze de taser niet in psychiatrische instellingen mogen gebruiken nadat eind vorig jaar een motie van GroenLinks werd aangenomen, maar beseften niet dat ze op een verpleeghuisafdeling waren waar dat verbod ook geldt. Extra instructies voor de politie vindt hij dan ook niet nodig.

,,De politie deed dit niet uit gemak of iets dergelijks'', benadrukt Grapperhaus. ,,Dit was echt hele akelige nood.'' Hij gaat ,,spoedig'' in gesprek met de Rotterdamse politiechef Frank Paauw, al is hij heel tevreden over diens commentaar op de gebeurtenissen.

Hondengeleider 

Quote

Dit zijn handelin­gen die echt niet thuishoren in een verpleeg­huis

Minister Hugo de Jonge, Volksgezondheid

Paauw stelde in een verklaring het volgende: ,,Een hondengeleider maakte onderweg naar de instelling de inschatting welke middelen hij tot zijn beschikking had om zo zuiver en te goeder trouw te handelen. Hij koos ter plaatse voor het stroomstootwapen om zo min mogelijk letsel te veroorzaken. Naar nu blijkt mocht dat dus niet op die specifieke afdeling, omdat die op de door de motie verboden lijst staat. We gaan kijken hoe we in samenwerking met de instellingen de betreffende locaties kunnen registreren in ons meldkamersysteem. Maar dat laat onverlet dat we natuurlijk als politie eigenlijk niet in dit soort instellingen moeten hoeven optreden.”

Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt het wel zorgelijk dat er naar de taser is gegrepen. ,,Dit zijn handelingen die echt niet thuishoren in een verpleeghuis. Er zijn situaties dat de verzorging echt met de handen in het haar zit, maar het gebruik van een taser gaat wel heel ver.'' De Jonge vindt  ,,het goed dat er onderzoek wordt gedaan. Op basis daarvan moeten we maar even kijken wat daar aan maatregelen moet volgen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) © ANP
  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.