Volledig scherm
Minister Stef Blok. © ANP

Minister Blok: Woningcorporaties zijn gierig

Woningcorporaties lijden aan een Dagobert Duck-complex: ze zijn steenrijk, maar gierig. Daardoor staan mensen eindeloos op de wachtlijst voor een huis. Dat zegt minister Stef Blok (Wonen) vandaag in een interview met het AD.

Quote

Er is geen enkel bedrijf in Nederland dat in één jaar zoveel heeft verdiend, zelfs niet Unilever of ING

Minister Blok

Als ze niet snel meer huurwoningen gaan bouwen, dreigt een strafmaatregel. Uit de nieuwste cijfers van toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties blijkt dat corporaties vorig jaar 5,5 miljard euro hebben verdiend. Dat is 4,3 miljard meer dan in 2014. ,,Er is geen enkel bedrijf in Nederland dat in één jaar zoveel heeft verdiend, zelfs niet Unilever of ING'', zegt Blok.

Toch hebben corporaties vorig jaar nog minder geïnvesteerd dan het jaar ervoor. Dat zorgt volgens Blok voor nodeloze wachtlijsten vanwege een huizentekort en tochtige woningen, die niet beter worden geïsoleerd door de corporaties. Zelf zeggen woningcorporaties niet te kunnen investeren, vanwege de verhuurderheffing van 1,7 miljard die corporaties sinds 2013 gezamenlijk moeten ophoesten.

Volgens minister Blok tonen de nieuwe cijfers echter aan dat woningcorporaties genoeg geld in kas hebben. ,,Woningcorporaties zijn gierig. Ze zitten hun stuivers te poetsen in plaats van die in te zetten. Ze lijden in feite aan een Dagobert Duck-complex.''

Quote

Ik heb hen deze week in een bestuur­lijk overleg gemeld dat er nieuwe cijfers aankomen en dat die reden geven voor een stevige waarschu­wing

Minister Blok

Verhuurderheffing
Volgens Blok moeten woningcorporaties snel gaan investeren, anders dreigt de politiek de verhuurderheffing te verhogen. ,,De politieke realiteit is dat bij de volgende formatie partijen ook zien dat corporaties 5,5 miljard overhouden. Als zij dat niet zelf investeren, gaat de politiek het bij ze weghalen.'' De vereniging van woningcorporaties Aedes stuurde gistermiddag nog een persbericht dat ze van plan zijn meer te investeren.

Volgens Blok heeft dat alles te maken met een overleg dat hij eerder deze week met ze had. ,,Ik heb hen deze week in een bestuurlijk overleg gemeld dat er nieuwe cijfers aankomen en dat die reden geven voor een stevige waarschuwing. Nu komen ze vliegensvlug met een persbericht. Maar ik wil resultaat zien.''

Bouwlocaties
De gunstige financiële positie van de meeste woningcorporaties komt onder meer omdat ze hebben bezuinigd op bureaucreatie en de huren sinds 2012 mochten stijgen. Ook profiteren ze van de lage rente.  Er is een tekort aan betaalbare huurhuizen, met name in de regio's Amsterdam en Utrecht. Ook moeten duizenden oude huizen beter geïsoleerd worden. Het probleem ligt niet alleen aan de woningcorporaties, er zijn ook onvoldoende bouwlocaties.

Blok gaat de komende tijd bij gemeenten langs, om te zorgen dat er meer bouwgrond bij komt. De druk op de woningmarkt is hoog. Het aantal sociale huurwoningen bij corporaties is sinds 2009 met 262.400 afgenomen. De vraag neemt echter alleen maar toe. Ouderen en mensen met geestelijke problemen moeten langer zelfstandig wonen. Ook asielzoekers met een verblijfsvergunning maken aanspraak op een huurhuis.