Minister Sander Dekker.
Volledig scherm
Minister Sander Dekker. © ANP

Minister Dekker: Kleinere organisaties hoeven niet direct boete te verwachten door AVG

Minister Dekker van Rechtsbescherming zegt dat kleine Nederlandse organisaties niet direct bang hoeven te zijn voor de AVG, die morgen ingaat: ,,Als je er nu mee bezig bent, zal het echt niet zo zijn dat op 26 mei de autoriteit op de stoep staat bij een voetbalclub." Dit meldt de NOS.

Het is zeker voor kleinere organisaties lastig om alles op orde te krijgen voordat de AVG in werking treedt. Misbruik van persoonsgegevens kan gaan leiden tot enorme boetes voor bedrijven, stichtingen, verenigingen en instanties. Minister Dekker zegt dat hij vooral wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens toeziet op naleving van de nieuwe wet, maar dat er ook schappelijk moet worden omgegaan met de nieuwe wetgeving.

Dit betekent niet dat de AVG genegeerd kan worden: ,,Alle organisaties, dus ook voetbalclubs, scholen of zorginstellingen moeten zorgen dat ze persoonlijke gegevens veilig bewaren en er veilig mee omgaan. Het mag niet in verkeerde handen komen", zegt Dekker."

Onduidelijkheid

Er bestaat bij kleinere organisaties nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van de AVG, bijvoorbeeld bij sportverenigingen en VvE's. Daarom zal de Autoriteit Persoonsgegevens zich misschien wat coulanter opstellen.

Van grotere organisaties wordt wel verwacht dat ze helemaal conform de AVG zijn: ,,Als grote bedrijven er met de pet naar gooien en jouw of mijn gegevens op straat liggen, dan heb je echt een probleem."

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. Niet alleen op het centrale plein, ook in de straten eromheen staan en lopen demonstranten. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is.