Volledig scherm
© ANP

Minister Henk Kamp kondigt politieke afscheid aan

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vertrekt na de Tweede Kamerverkiezingen uit de politiek. Hij wil geen nieuwe termijn als minister en keert ook niet terug als Kamerlid. Dat heeft een woordvoerder van zijn ministerie zondagavond bevestigd.

De 63-jarige Kamp kondigde zijn politieke afscheid zelf aan tijdens een interview met publiek in zijn woonplaats Diepenheim in Twente. Kamp wil tot zijn pensioen in een rustiger tempo gaan werken, zei hij zondag in de eerste aflevering van de plaatselijke talkshow Politiek in de Pol.

,,Ik wil na de verkiezingen tot aan mijn pensionering in een iets rustiger tempo gaan werken'', verklaarde de bewindsman zijn voornemen om na de verkiezingen te stoppen als politicus. 

Volle dag 
Kamp is inmiddels zo'n 33 jaar actief in de landelijke politiek. De VVD'er was in totaal tien jaar Kamerlid en was op meerdere departementen minister. ,,Ik ben niet verslaafd aan werken'', zei hij in januari 2015 in een interview met het AD.

,,Ik vind het helemaal niet prettig om veel uren te draaien. Maar het moet wel gebeuren. Ik moet besluiten nemen over dossiers, ik moet naar de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, op werkbezoek, de ministerraad, de onderraden... De hele dag zit vol. Alle voorbereiding moet ik 's nachts doen.''

Groningen
De afgelopen jaren was Kamp volop in het nieuws vanwege de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. Hij beperkte de gaswinning voor dit jaar tot 27 miljard kuub gas. Vorig jaar mocht er maximaal 30 miljard kuub uit de Groningse bodem worden gehaald. Kamp leed in december een gevoelige nederlaag in de Eerste Kamer toen zijn plan voor de aanleg van windmolenparken op zee met de kleinst mogelijke meerderheid (38 tegen 37 senatoren) werd verworpen.

Profiel: Henk Kamp

Volledig scherm
© ANP

Henk Kamp is geboren op 23 juli 1952 in Hengelo. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen Van 1986 tot 1994 is hij wethouder van de gemeente Borculo en in die periode ook lid van de Provinciale Staten van Gelderland voor de VVD. Vanaf 1994 wordt Kamp lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Hij vervulde meerdere ministerstaken:
• Op 22 juli 2002 is hij benoemd tot minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
• Vanaf 12 december 2002 is hij minister van Defensie.
• Op 14 oktober 2010 wordt Kamp benoemd tot minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
• Momenteel is hij minister van Economische Zaken, hij is daar op is op 5 november 2012 tot benoemd.