Volledig scherm
Minister Lilianne Ploumen. © ANP

Minister Ploumen dwarsboomt abortusplan Trump

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking is van plan een nieuw internationaal fonds op te richten om financiële tekorten van abortusorganisaties in ontwikkelingslanden te dichten. Daarmee wil ze een van de eerste maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump teniet doen.

Quote

Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverant­woor­de praktijken in achterafka­mer­tjes en tot meer moeder­sterf­te

Lilianne Ploumen, minister van Ontwikkelingssamenwerking

Trump schrapte namelijk gisteren de financiële steun aan organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden. Hierdoor zitten zij met een gat van ongeveer 600 miljoen dollar. Volgens de organisatie Marie Stopes International, een van de getroffen organisaties, zal dat de komende vier jaar leiden tot onder meer 6.5 miljoen ongewenste zwangerschappen, 2.2 miljoen (onveilige) abortussen en het onnodig overlijden van 21.700 jonge moeders.

Baas over eigen lichaam
Ploumen reageerde vandaag zeer teleurgesteld op het nieuws.  Daarom komt zij met een initiatief voor een nieuw internationaal fonds dat dit gat zal proberen te dichten. ,,We moeten deze financiële klap zoveel mogelijk compenseren, met een breed gedragen fonds, waar overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan kunnen doneren. Zodat vrouwen zelf de baas kunnen blijven over hun eigen lichaam", aldus Ploumen.

Vooral vrouwen in Afrika het zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen. ,,Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.''

Toegang
Het besluit van Trump betekent niet alleen dat vrouwen in arme landen minder toegang krijgen tot veilige abortussen, maar ook krijgen zij minder toegang tot zaken als kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.

Ploumen belt deze week met collega's in Latijns-Amerika en Europa om steun te verwerven voor haar plan. Ze heeft de afgelopen tijd signalen ontvangen dat zij veel voelen voor het bundelen van de krachten.

Hoeveel in het fonds zal komen, durft Ploumen nog niet te zeggen. Maar of 600 miljoen zal worden opgehaald is nog maar de vraag. ,,Dat is een heel grote stap", aldus de minister. Hoeveel Nederland gaat bijdragen aan het fonds wordt later bekend.