Volledig scherm
Minister Bussemaker komt vrijdag aan op het Binnenhof voor de ministerraad. © anp

Minister rekent af met 'pretopleidingen' mbo

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil dat mbo-opleidingen sluiten, als studenten er geen baan mee kunnen vinden. Als scholen deze 'pretstudies' niet zelf schrappen, wil Bussemaker dat kunnen opleggen, zo schrijft ze in een brief die ze maandag aan de Tweede Kamer stuurt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Leerlingen die momenteel ploeteren voor hun eindexamen, staan voor een moeilijke keus: welke studie moeten ze kiezen? Met een jeugdwerkloosheid van bijna 15 procent lijkt elke opleiding een gok. Onderwijsminister Jet Bussemaker kan ze geruststellen. Ondanks de slechte arbeidsmarkt, vinden mbo-gediplomeerden in het algemeen nog steeds snel een baan.

De opleiding die ze hebben gevolgd is wel bepalend. Het komt nog te vaak voor dat ROC's studies aanbieden waar leerlingen uiteindelijk weinig mee kunnen, constateert Bussemaker. 'Onder gediplomeerden vakbekwaam medewerker dierverzorging is de werkloosheid momenteel 22 procent, bij verkoopmedewerker detailhandel is dat 17 procent. Aan de andere kant zijn er sectoren waar een grote vraag is naar vakbekwaam personeel, met name in de techniek', zegt de minister tegen het Algemeen Dagblad.

De wet stevig aanscherpen
De minister wil daarom de wet stevig aanscherpen, zodat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbetert.

Op de vraag wat de minister gaat veranderen, antwoordt ze tegen het Algemeen Dagblad: 'ROC's moeten studenten om te beginnen beter gaan voorlichten zodat ze in ieder geval weten wat de arbeidsmarktkansen zijn voor ze aan een studie beginnen. Zeven instellingen testen momenteel de studiebijsluiter, in het najaar komt die voor alle opleidingen beschikbaar. Studenten kunnen in die bijsluiter zien hoelang het duurt voor studenten die nu afstuderen een baan hebben, wat ze gaan verdienen en wat het slagingspercentage is. Dat betekent dat opleidingen niet meer kunnen werven met 'Hier is het het leukst en gezelligst'.'

Terugbrengen aantal opleidingen
Ook wil Bussemaker het aantal opleidingen 'krachtig terugbrengen'. 'Niet alleen vanwege de kansen op de arbeidsmarkt, maar vooral ook vanwege de grote versnippering. 40 procent van de 8100 opleidingen heeft minder dan 18 leerlingen. Soms zijn het specialistische opleidingen, zoals horlogemaker, maar vaak ook niet en dat gaat ten koste van kwaliteit van het onderwijs.'

Bestrijding jeugdwerkloosheid
Onlangs werd bekend dat het kabinet 50 miljoen uittrekt voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. 25 miljoen daarvan is bedoeld om mensen die al een mbo-opleiding hebben gedaan, een andere erbij te laten doen. Daarmee hebben ze meer kans op een baan. Het geld gaat overigens niet rechtstreeks naar de studenten, maar wordt gestoken in begeleiding zoals bijvoorbeeld persoonlijke gesprekken.

Lees het hele interview met Minister Jet Bussemaker van Onderwijs in het AD van vandaag.