Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Volledig scherm
Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. © ANP

Minister: Tientallen taalscholen plegen fraude bij inburgeringsexamen

Tientallen taalscholen plegen fraude bij het inburgeringsexamen. Ze pikken het geleende geld van de inburgeraar in, of gooien het met de nieuwkomer op een akkoordje.

Dat blijkt uit een brief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Er zijn al tijden signalen van fraude en oplichting bij de verplichte inburgering. Inburgeraars kunnen bij de DUO-groep 10.000 euro lenen om de Nederlandse taal te leren bij een taalschool. En dat geld lokt allerhande oplichters.

,,Het huidige leenstelsel is helaas kwetsbaar voor fraude. Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk misbruik maken van inburgeraars die de taal nog niet spreken en de weg niet kennen, maar wel tot 10.000 euro kunnen lenen voor hun inburgering. Daarbij weet een inburgeraar vaak niet welke rechten en plichten er gelden en kan hij ook niet goed beoordelen of een taalschool goed en te goeder trouw is’’, schrijft Koolmees.

Keurmerk

Bij veel scholen is het mis, blijkt uit de inventarisatie van de Inspectie SZW. Er zijn 227 taalscholen met een keurmerk. Bij 22 taalscholen is er een ‘sterke tot buitengewoon sterke indicatie’ van fraude, 12 taalscholen hebben een ‘vrij sterke indicatie’ van fraude en 53 taalscholen hebben een ‘indicatie’ van fraude. Er zijn inmiddels twee strafrechtelijke onderzoeken gestart. 45 taalscholen raakten dit jaar al hun keurmerk kwijt en mogelijk volgen er nog eens 15 scholen. 

Fraudegevallen komen geregeld aan het licht. Dat was eerder al reden voor Koolmees om het leenstelsel af te schaffen. Volgend jaar worden de taallessen aan inburgeraars gecoördineerd door de gemeenten. In 2019 worden ook alle taalscholen financieel doorgelicht om te kijken of alles klopt. 

Twee maanden geleden moest worden besloten om het staatsexamen Nederlands dit jaar niet meer af te nemen omdat de antwoorden op sociale media te vinden waren.  

Immigranten in Nederland moeten binnen drie jaar na aankomst inburgeringsexamen doen, waarna een verblijfsvergunning kan worden aangevraagd. Ze kunnen voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro krijgen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers gaant immigranten al bij aankomst in het AZC wijzen op de gevaren van fraude.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”