Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer. © ANP

Minister Van Nieuwenhuizen: Lelystad Airport gaat er komen

De opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad Airport gaat hoe dan ook door. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in de Volkskrant. ,,Anders mis je gewoon de boot.” Ook geeft ze aan dat Schiphol na 2020 zeker verder zal groeien.

De kwestie rondom Lelystad Airport is beeldbepalend in de portefeuille van Van Nieuwenhuizen. In december zette de ­Europese Commissie een streep door de Nederlandse invulling van het zogenoemde selectiviteitsbeleid, dat moest garanderen dat Lelystad enkel vakantievluchten van het volle Schiphol zou overnemen. Voor extra groei van de luchtvaart was in Flevoland geen plek.

Brussel oordeelde anders: het uitsluiten van nieuwe luchtvaartmaatschappijen op Lelystad komt neer op discriminatie. De beslissing zorgde voor hoop bij inwoners van Gelderland en Overijssel, die nog altijd willen dat de luchthaven er niet komt. IJdele hoop, maakt Van Nieuwenhuizen duidelijk in de Volkskrant: Lelystad komt er. ,,Dat is de opdracht waar ik voor sta.”

,,De wensen voor Lelystad zijn lastig te verenigen”, zegt Van Nieuwenhuizen. ,,Aan de ene kant wil de Europese Commissie totaal aan het non-discriminatiebeginsel vasthouden, terwijl de ­Kamer vol gaat voor het selectiviteitsbeleid. Die eisen sluiten elkaar uit als je ze beide voor honderd procent toezegt. Ik moet dus een balans zoeken.”

De minister geeft ook aan dat Schiphol na 2020 zeker verder zal groeien. Voor nu geldt er tot en met 2020 geldt op Schiphol een plafond van 500.000 vluchten per jaar. Dat plafond is nu al bereikt. Omwonenden en milieuorganisaties willen dat het aantal vluchten tot 2023 niet verder toeneemt, maar volgens Van Nieuwenhuizen zal dat na 2020 wel gebeuren. ,,Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet.”

Omwonenden Schiphol

De uitlatingen van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over toekomstige groei van Schiphol leiden tot grote verbazing bij de omwonenden van de luchthaven. De delegatieleider van de bewonersorganisaties in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) Matt Poelmans noemt haar uitspraken in de Volkskrant ,,erg voorbarig’'. ,,We zijn nog volop in gesprek met de minister. Het lijkt erop dat ze nu al een beslissing heeft genomen. Dat valt erg tegen.’’

Volledig scherm
Lelystad Airport Archieffoto © Lelystad Airport