Minister Wiebes beschikte wél over memo's dividendbelasting
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken blijkt tijdens de formatie wel degelijk hoogstpersoonlijk memo's te hebben gekregen over de gevolgen van het politieke besluit om de dividendbelasting af te schaffen. Met wie hij deze informatie deelde, weigert hij te vertellen.
Delen per e-mail
De VVD'er verklaarde vrijdag niet te weten om welke memo's het ging en er niet over gesproken te hebben tijdens de onderhandelingen. Maar Wiebes zat in de deelsessie van de formatie waar over belastingen werd gesproken.
Uit de afwijzing van een informatieverzoek blijkt dat niet alleen de onderhandelende partijen memo's kregen, maar hij zelf ook. In zijn toenmalige rol als staatssecretaris van Financiën kreeg hij eind augustus, tijdens de formatie, een speciaal memo over de effecten van het afschaffen van de dividendbelasting.
Twee memo's
Wiebes kreeg minstens twee memo's. Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. Wiebes ontving de memo's eind april en eind augustus, toen de formatie in volle gang was, staat in de openbare toelichting. Hij onderhandelde toen namens de VVD mee over belastingzaken.
De huidige ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat ze de memo's wel kenden, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien.
De oppositie is bijzonder slecht te spreken over de hele gang van zaken en eist opheldering. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spreekt van ,,een rookgordijn'' dat wordt opgetrokken en ministers die elkaar tegenspreken. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt het ,,steeds mysterieuzer''. ,,Rutte moet nu de leiding nemen. Stop met het achterhouden van informatie.''
Wiebes stelt dat het ,,niet onlogisch is'' dat zijn ambtenaren hem memo's over de dividendbelasting voorlegden, ,,aangezien over dit onderwerp maatschappelijk al langere tijd gesproken werd''. Een staatssecretaris van Financiën wordt nu eenmaal ,,voortdurend geïnformeerd over actuele zaken op belastinggebied''.
Felle kritiek
Er was al felle kritiek op het kabinetsvoornemen om de dividendbelasting af te schaffen en de oppositie wilde dan ook van de coalitiepartijen weten waarop die beslissing gebaseerd was. Premier Rutte en de partijleiders van de coalitiepartijen hielden echter - ondanks herhaaldelijke verzoeken - vol dat ze geen herinnering hebben aan documenten die tijdens de formatie besproken zouden zijn. De oppositie wil nu deze week nog een debat over de kwestie.
GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde de weigering om stukken openbaar te maken eerder al 'explosieve informatie'.
Dividend
Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering.
De oppositie hekelde de maatregel ook omdat het schrappen van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stond, maar wel in het regeerakkoord landde. Het plan scheelt 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUMUpdate32
Gezondheidsraad: Vitamine D is ‘geen wondermiddel’, maar ‘grote winst’ als kwetsbaren het zouden slikken
Op basis van de huidige wetenschappelijke onderzoeken is het volgens de Gezondheidsraad ‘niet te beoordelen’ of vitamine D slikken bijdraagt aan het voorkomen van corona. Het adviesorgaan benadrukt wél dat kwetsbare groepen, zoals kleine kinderen en ouderen, er verstandig aan doen om extra vitamine D in te nemen. -
PREMIUMvideo
Zorgen over groep studenten die meer drank en drugs gebruikt
Om verveling tegen te gaan of zich even beter te voelen is een groep studenten meer drank en drugs gaan gebruiken tijdens de coronacrisis. Deskundigen maken zich zorgen. -
Video
Kabinet: Stukken dividendbelasting wél besproken, maar niet door partijleiders
Notities van ambtenaren over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting zijn inderdaad tijdens de kabinetsformatie besproken, maar mogelijk niet door de fractievoorzitters. Dat zeggen ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten, die tijdens de formatie als secondanten de stukken bespraken aan een 'zijtafel'.
-
'Toch wél stukken over omstreden afschaffing dividendbelasting'
Tijdens de kabinetsformatie vorig jaar zijn er wel degelijk documenten opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. Het ministerie van financiën bevestigt het bestaan van die stukken, maar weigert ze openbaar te maken, meldt Trouw vanmorgen. Onacceptabel, vindt onder anderen GroenLinks-leider Jesse Klaver. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
PREMIUM
Drugslabs draaien op volle toeren: ‘We hebben in Nederland de beste labs van de wereld’
Zelfs in het festivalloze coronajaar is de productie van synthetische drugs onverminderd doorgegaan. Tot die verrassende conclusie komt de politie, die in 2020 meer drugslabs ontmantelde dan het jaar ervoor.